"Tuđmanov cilj - HR sa što manje Srba, a dižu mu spomenik"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je sramna odluka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da otkrije spomenik Tuđmanu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.05.2017.

19:28

Foto: GettyImages

Brojene činjenice jasno pokazuju da je strateški cilj Tuđmana bio nezavisna Hrvatska bez ili sa što manje Srba, a ne multietničke Hrvatske u kojoj bi Srbi imali sva nacionalna i ljudska prava, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

"Tuđman je odlučio da rehabilituje ustaštvo izjavom na prvom Saboru HDZ-a februara 1990. godine da je NDH istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom državom a ne kvinsliška i zločinačka tvorevina", podsetio je Linta napominjući da je Tuđman zbog toga odlučio da izabere ratnu opciju kao sredstvo da proterivanja Srbe iz hrvatskih gradova i sa krajiškog područja.

"To najbolje potvrđuje izjava iz Tuđmanovog govora na Trgu bana Jelačića iz maja 1992. godine da rata u Hrvatskoj ne bi bilo, da ga Hrvatska nije želela", smatra Predsednik Saveza Srba iz regiona.

On misli da u Hrvatskoj još dugo vremena neće biti spremnosti "da se započne proces detuđmanizacije" Hrvatske i da se jasno kaže da je "tzv. moderna Hrvatska nastala na proterivanju pola miliona Srba, slavljenju zločina nad Srbima, negiranju i prećutivanju srpskih žrtava i otimanju, pljački i uništavanju srpske pokretne i nepokretne imovine, ali i pljački sopstvenog naroda".

U hrvatskoj javnosti i dalje je dominatna lažna i besmislena teza da su Srbi agresori i zločinci a da je Hrvatska bila žrtva agresije i da je tobože vodila odbrambeni i oslobodilački rat, naveo je Linta.

Jedna od najporaznijih posledica Tuđmanove politike, kako je napomenuo, jeste da čak 71 posto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da zločinačka NDH nije bila fašistička tvorevina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: