Udaljavanje nasilnika iz stana moguće po hitnom postupku

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da od 1. juna počinje primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

10:18

Udaljavanje nasilnika iz stana moguće po hitnom postupku
Foto: Thinkstock

Ona je dodala da je do sada oko 700 lica - sudija, tužilaca, policajaca prošlo obuku.

U smanjenju crne statistike, kako kaže, najviše može da doprinese izricanje hitnih mera i udaljavanje nasilnika iz stana do 32 dana.

"Prvo o tome odlučuje policijski službenik koji može da udalji nasilnika na 48 sati iz stana, a nakon toga sud da produži još 30 dana. To je najefikasnija mera koja može da spreči da dođe do eskalacije nasilja", pojašnjava ministarka.

Kako kaže, bilo je dovoljno vremena za obuke - sudija, tužilaca, policajaca, te da je blizu 700 lica prošlo obuku.

"Organizovane su radionice gde su zajednio sarađivali policija, tužioci, sudije, a uključivani su i centri za socijalni rad", rekla je Kuburović za TV Pink.

Ona je dodala da se krioz radionice pokazalo da je moguća međusektorska saradnja, a da cilj zakona nije samo da kažnjava, već da ima i preventivnu ulogu, da deluje preventivno.

Ministarka je najavila još izmena što se tiče zakonske reguilative, a koje se tuiču akcionih planova za sprovođenje poglavlja 23, kao što su Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o veštacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: