Smena zbog Darvina: Podneta tužba, biće i žalba vladi

Direktor Centra za promociju nauke (CPN) Nemanja Đorđević izjavio je da je podneo tužbu protiv članova Upravnog odbora te institucije.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.05.2017.

13:54

Smena zbog Darvina: Podneta tužba, biće i žalba vladi
Foto: Gettyimages

Kako je naveo, tužbu je podneo protiv Bogoljuba Zečevića, Aleksandra Pajića i Marka Popadića zbog "protivzakonite i protivustavne odluke" o njegovom smenjivanju kao i neregularnosti tokom sednice odbora na kojoj je ta procedura pokrenuta.

Đorđević je agenciji Beta rekao da je tužba protv saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića podneta Višem sudu u Beogradu. Na pokretanje procedure o njegovom smenjivanju na sednici Upravnog odbora CPN-a 18. maja Đorđević će se žalbom obratiti i Vladi Srbije.

Procedura je pokrenuta zbog članka koji je objavljen u listu Politika, a kojim je Đorđević pozvao Ministrastvo prosvete i ministra Šarčevića da reaguju na peticiju kojom se traži revizija Darvinove teorije u školama i na fakultetima i da stane u "odbranu nauke".

Đorđević je kao neke od neregularnosti u proceduri njegovog smenjivanja naveo to što na spornoj sednici Upravnog odbora njemu nije dato da se izjašnjava, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno prisustvo, dok Statut Centra za promociju nauke predviđa javnos rada.

Ministar Šarčević kasnije je rekao da već neko vreme nije zadovoljan radom Centra za promociju nauke i da nije problem samo stav Đorđevića iznet u otvorenom pismu. Ipak, još nema informacija o tome da je ministar i zvanično potpisao odluku o smenjivanju Đorđevića, što treba da bude poslednji korak.

"Nema nijednog razloga da bilo ko u jednom demokratskom društvu toleriše bahatost prema zakonu i elementarnoj logici. Od suda i vlade sada očekujem da ponište nezakonite odluke predsednika i članova Upravnog odbora", kazao je Đorđević.

Pročitajte još:

"Darvin, ravna ploča - ne možemo sami protiv neprijatelja"

Zbog Darvina smenjen direktor Centra za promociju nauke?

Smena zbog Darvina - "ozbiljna kriza naučne kulture"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: