O trošku Budžetskog fonda lečeno 55 dece

Za dve i po godine rada Budžetskog fonda za lečenje dece upućeno je više od 55 dece na lečenje u inostranstvu ili su strani lekari dolazili u Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

11:29

O trošku Budžetskog fonda lečeno 55 dece
Foto: Thinkstock

To je izjavio predsednik lekarske komisije Budžetskog fonda za lečenje dece dr Vladislav Vukomanović i dodao da je više od 130 uzoraka je poslato u inostranstvo kako bi se uspostavila dijagnoza.

Na računu Budžetskog fonda u ovom trenutku je 246 miliona dinara za decu kojoj je neophodna pomoć, a Vukomanović pojašnjava da su najčešće u pitanju zahtevi za neurohirurškim intervencijama, duboke moždane stimulacije, ortopedske intervencije, hematoonkološka oboljenja i problemi sa očima kod prevremeno rođene dece.

Deca u inostranstvo odlaze na lečenje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali i preko Budžetskog fonda.

Da bi aplicirali za sredstva iz Budžetskog fonda, bolesnik mora da bude upućen od strane najmanje tri lekara, da ima odbijenicu od strane RFZO i onda se podnosi dokumentacija koja kaže koja vrsta medicinske mere planira da se primeni u inostranstvu i koji je iznos lečenja bolesti, objasnio je doktor.

"Osnov osnivanja Fonda je da se zaštiti i unapredi interes pacijenta, da se očuva interes našeg zdravstvenog sistema i da se novac koji je jednim delom budžetski, a jednim delom i humanitarnog porekla najracionalnije troši", rekao je Vukomanović gostujući na RTS.

Jedna od predloženih izmena procedura, kako je najavio, biće da se ukoliko je uspešnost lečenja u inostranstvu određene bolesti značajno bolja nego u našoj zemlji - da će to biti jedan od osnova za upućivanje bolesnika na lečenje u inostranstvo.

On je dodao da je osnivanjem Budžetskog fonda broj SMS lečenja i apela preko medija polako opada srazmerno povećanju broja bolesnika koji se javljaju Budžetskom fondu.

"Uloga Budžetskog fonda nije da zaustavi neke humanitarne akcije. Mnogi koji su krenuli sa skupljanjem novca preko medija - javljaju se Fondu i ulaze u proceduru i to se završi u interesu pacijenta", rekao je Vukomanović.

Govoreći o zapošljavanju u zdravstvu, Vukomanović kaže da je za Institut za majku i dete odobreno 45 novih radnih mesta i da je već raspisan konkurs za tri lekara i tri medicinske sestre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: