Hiljade na ulicama Tel Aviva: Vreme je za mir FOTO

Više od 10.000 ljudi je izašlo je na ulice u Tel Avivu u znak podrške rešenju višedecenijskog sukoba s Palestincima po modelu dve države.

Izvor: Beta

Subota, 27.05.2017.

21:33

Hiljade na ulicama Tel Aviva: Vreme je za mir FOTO
Foto: Tanjug, AP

Izraelski mediji prenose da je na demonstracijama pročitana poruka palestinskog predsednika Mahmuda Abasa: "Nema jačeg glasa od glasa pravednog i sveobuhvatnog mira, kao što nema snažnijeg glasa za pravo naroda za samoopredeljenje i oslobođenje od bremena okupacije".

"Vreme je došlo da mi i vi živimo u miru, harmoniji, bezbednosti i stabilnosti. Jedini način da se okonča sukob i da se bori protiv terora u regionu i čitavom svetu je rešenje dve države, zasnovano na granicama od 1967. godine, Palestina uz Izrael", poručio je Abas.

"Mi smo prihvatili odluke UN, priznali Izrael i prihvatili dvodržavno rešenje i svet je priznao državu Palestinu. Sada je došlo vreme za državu Izrael da prizna našu državu i okonča okupaciju. Mogućnost još postoji i ne sme se propustiti kada su naše ruke pružene u miru koji je stvoren između onih koji su hrabri", dodaje se u poruci.
Foto: Tanjug, AP
Lider izraelske opozicije iz Laburističke partije Jicak Hercog optužio je na demonstracijama premijera Benjamina Netanjahua da je prošle godine propustio mogućnost za napredak u mirovnom procesu,

"Rukovodstvo u Izraelu danas je vođeno pre svega i najviše strahom", rekao je Hercog, dodavši da je to strah od promene, strah od inicijative i strah od nade.

Hercog se takođe osvrnuo na ovonedeljnu posetu predsednika SAD Donalda Trampa, rekavši da se videlo da je Tramp "odlučan da donese mir", da "razume ono što su njegovi prethodnici razumeli".

Hercog je pozvao na stvaranje političkog bloka koji predstavlja izraelski levi centar i koji bi zamenio aktuelnu vladu.
Foto: Tanjug, AP
"Moramo potisnuti ego i povezati sve nas u jedan veliki politički blok koji... želi cionističku, jevrejsku, demokratsku državu koja daje punu jednakost manjinama i otvorena je za razne opcije", rekao je Hercog i naveo koje bi to partije bile i koji lideri.

Demonstracije nazvane " Dve države-jedna nada" na glavnom gradskom Trgu Rabin organizatori su označili kao "masovne demonstracije protiv 50 godina okupacije". Organizovala ih je levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav) zajedno s Laburističkom i partijom Merec.

Predsedavajući Mira sada, Avi Buskila rekao je da je Netanjahu zaboravio šta znači biti cionista.
Foto: Tanjug, AP
"Pre pedeset godina pretvorili smo se od demokratske države za jevrejski narod u nasilnu državu koja silom vlada drugim narodom", rekao je on, dodavši da se danas stavlja tačka na to jer su danas građani Izraela ustali da zaštite svoj dom i da proglase borbu kojom će osigurati budućnost u jevrejskoj i demokratskoj državi.

Rezultati ankete koje je objavio Drugi Kanal izraelske televizije pokazuju da 47 procenata Izraelaca još podržava rešenje po modelu dve države, zasnovano na granicama iz 1967. godine, kada je Izrael u šestodnevnom ratu osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu, s istočnim Jerusalimom.

Trideset devet procenata ispitanika je bilo protiv modela dve države, a 14 je reklo da ne zna.

Poslednji mirovni pregovori predstavnika dva naroda vođeni pod posredstvom SAD, propali su još aprila 2014. godine.
Foto: Tanjug, AP
.
Foto: Tanjug, AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: