Tramp: NATO će biti jači, mnogi hoće da daju više novca

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je da će NATO biti jači zato što su zemlje članice "značajno" povećale novčana izdavanja za potrebe Alijanse.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.05.2017.

13:57

Tramp: NATO će biti jači, mnogi hoće da daju više novca
Getty Images

"Mnoge zemlje su pristale da značajno povećaju davanja, kao što i treba. Novac počinje da pristiže - NATO će biti mnogo jači", napisao je Tramp na Tviteru.

AP navodi da zemlje članice NATO ne plaćaju direktno SAD ili Alijansi, već već troše u okviru svojih budžeta na naoružanje i druge potrebe vezane za odbranu.

Podseća se da Tramp podržava da države NATO daju barem po dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, ali da trenutno samo dve zemlje ispunjavaju uslov, dok su se ostale obavezati da taj cilj ostvare do 2024.

Tramp je tvitovao tokom sastanka lidera G7 koji se održava na Siciliji.

"Veliki G7 sastanci danas. Raspavlja se o velikom broju veoma važnih pitanja. Prvo je na listi, naravno, terorizam", naveo je šef Bele kuće na ovoj društvenoj mreži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: