Irinej osveštao Nikolićevu crkvu vrednu milion evra / FOTO

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini, čiji je ktitor predsednik Srbije Tomislav Nikolić, osveštao je patrijarh srpski Irinej.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

10:45

Irinej osveštao Nikolićevu crkvu vrednu milion evra / FOTO
B92

Izgradnja te crkve u Nikolićevom rodnom mestu počela je 2013, a osvećenju i liturgiji koja je prisutvovali su i članovi porodice predsednika Srbije kao i brojni građani.

Crkva, čija je vrednost oko milion evra, izgrađena je u mermeru, vladičanski tron napravljen je od makedonskog kamena i zlatnog oniksa iz Arizone.

Ukrašavanje unutrašnjosti je, prema pisanju medija, koštalo između 1.000 i 3.000 evra po kvadratu, a materijal za pojedine delove mozaika za istu površinu oko 2.000 evra.
B92
Izgradnja crkve trajala je oko tri godine.

Crkva je bogato oslikana mozaicima iz raznih perioda, uključujući i ona koji se odnose na stradanja kragujevačkih đaka u Drugom svetskom ratu kao i žrtve NATO bombardovanja iz 1999. godine.

Nikolić je rekao za Sputnjik da će i njegov lik biti oslikan u crkvi u Bajčetini, kao i da je novac za izgradnju skupljao "kao nekada monasi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: