"Kalabić - četnička karikatura iz partizanskih filmova"

U Vladi ne kriju nezadovoljstvo odlukom Višeg suda u Valjevu da rehabilituje nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

17:48

Za sada su ovu odluku osudili i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović i LDP.

Pokušaj rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića je sraman i uvredljiv, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Sraman je zato što je nehvatljivo da država Srbija srpski narod sada 70 godina nakon Drugog svetskog rata treba da predje na stranu poraženih. Mi smo deo antifašističke koalcijie mi smo deo pobednika, neshvatljivo je da se tako odnosimo prema žrtvama ratnih zločinaca i da donosimo presude koje će proimeniti istoriju", naveo je Vulin.

Ipak, kako kaže, sudske predstave ne menjaju istoriju, "istorija je onakva kakva već jeste".

Rehabilitacija Kalabića predstavlja sramotnu odluku i za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i za potpredsednika vlade Nebojšu Stefanovića.

"Jedina pozitivna stvar u svemu je što presuda još uvek nije pravosnažna", rekao je Stefanović za Tanjug.

Istoričari smatraju je ova odluka sramotna.

"On je bio čovek kao četnička karikatura iz partizanskog filma. Njegove jedinice su počinile zločine u većoj meri nego bilo koje druga četnička, sem Avalskog korpusa", kaže istoričar Predrag Marković.

Marković dodaje da će rehabilitacija Kalabića olakšati "pretvaranje" Stepinca u sveca, ali i slavljenje mrtvih ustaša u Blajburgu.

"To je jako loš signal, ako smo ga mi rehabilitovali jer mu nije suđeno kako treba, onda možemo da rehabilitujemo i sve iz Blajbura", navodi Marković.

Odluka suda u Valjevu i dalje je nepravosnažna, tako da poslednju reč ima Apelacioni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: