"Srbiji preostaje rešavanje kosovskog pitanja"

Srbija je dobrom putu i krupnim koracima ide u pravcu integracija u EU, kaže poslanik u Bundestagu i bivši ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.05.2017.

08:33

Getty Images

"U svim razgovorima ustanovili smo da se Srbija nalazi na dobrom putu, da krupnim koracima ide u pravcu integracija u Evropsku uniju, da postoji napredak u ekonomiji, da se sprovode reforme, da je prisutna politička stabilnost i zbog toga smo veoma optimistični kada se radi o budućnosti Srbije", kaže za "Danas" Hans-Peter Fridrih koji je u utorak i sredu zajedno sa kolegom iz Bundestaga Florijanom Hanom boravio u zvaničnoj poseti Srbiji.

On ističe i da je sve to veoma važno, jer Srbija predstavlja ključnu zemlju na Balkanu, koja je od velikog značaja za stabilnost u regionu.

Zamenik predsedavajućeg poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu i savezni poslanik CSU zadužen za evropsku politiku i koordinaciju navodi da je tokom posete nemačka delegacija razgovarala o unutrašnjoj bezbednosti, o bobi protiv terorizma, policijskoj saradnji...

"Imali smo i sastanak sa ministrom odbrane, na kojem smo razgovarali o vojnoj saradnji i veoma smo opširno diskutovali o političkim pitanjima sa novoizabranim predsednikom i dosadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović", navodi Fridrih.

Takođe delegacija Bundestaga sastala se predstavnicima Grupe prijateljstva sa Nemačkom srpskog palamenta, a Fridrih ističe da je za njih to veoma značajno jer bi želeli da intenziviraju saradnju između CDU/CSU i Srpske napredne stranke.

"Imali smo organizovane sastanke sa predstavnicima SNS, jer vidimo da je to stranka koja je odlučujuća za stabilnost u Srbiji, da ona predstavlja kreativnu snagu, kada se radi o politici u ovoj državi", ocenio je Fridrih.

On napominje da i druge stranke imaju značaj u političkom životu, ali da je za poslaničku grupe CDU/CSU nemačkog parlamenta važna saradnja sa sestrinskom strankom iz Evropske narodne partije.

"Želimo da produbimo saradnju sa SNS, možda uz učešće ostalih stranaka iz Evropske narodne partije, kao što su FPO iz Austrije i Fides iz Mađarske", rekao je Fridrih.

Fridrih ocenjuje, da iako su zahtevi visoki, Srbija vidljivo napreduje po pitanju poglavlja. Kako on kaže, Srbija će morati da se kreće u pravcu rešavanja tih pitanja i približavanja Evropskoj unji.

Naveo je da preostaje i rešavanje kosovskog pitanja, ali ističe da tu postoje "jasni signali i jasna politika" koja teži rešenju tog pitanja.

Što se tiče tempa dijaloga Beograda i Prištine, Fridrih ocenjuje da je za njih jako teško da to spolja procene, ali da je jasno da je premijer Srbije veoma odlučan da nastavi taj dijalog, kako to u budućnosti ne bi predstavljao prepreku za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Što se tiče dešavanja u regionu on ističe da je Berlinski proces izuzetno važan za stablinost i za ravnotežu u regionu.

"Veoma nam je drago što Srbija igra u tom procesu veoma konstruktivnu i pozitivnu ulogu, ali moramo reći da smo zabrinuti zbog situacije na Balkanu. Ima država za koje postoji opasnost da u njima dođe do destabilizacije odnosa", kaže Fridrih na pitanje Danasa o situaciji na Balkanu.

On dalje navodi da je situacija teška u Makedoniji, a da to ima veze sa činjenicom da veći broj manjina iz parlamenta mora da se uključi u vladu.

"Takođe je teška situacija u Albaniji, gde je doneta odluka da što pre budu organizovani ponovljeni izbori, tako da se nadamo da će problemi biti prevaziđeni. Sve u svemu, Balkan je na dobrom putu i mi smo optimistični. Želimo da podržimo i podstaknemo dijalog, saradnju i povezivanje zemalja regiona", navodi Fridrih za Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: