"Mi smo advokat proširenja EU, podržavamo Srbiju"

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu kaže da će Rumunija nastaviti da podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Petak, 26.05.2017.

21:40

Tanjug

On je rekao i da će Rumunija pomagati Srbiji u procesu pregovora o članstvu.

"Rumunija aktivno podržava evrointegracije Srbije jer smo zainteresovani da susedna i prijateljska država postane članica EU", izjavio Meleškanu za Kurir.

Meleškanu je rekao da Rumunija razume "intenzivne i teške napore" i reforme neophodne za proces pristupanja EU.

"Rumunija je ostala advokat proširenja EU jer ta zajednica donosi mir, stabilnost i napredak. Proces za ulazak je rigorozan u svojim uslovima i spremni smo da podelimo svoja iskustva" izjavio je šef rumunske diplomatije u intervjuu koji će biti objavljen u sutrašnjem izdanju Kurira.

Rumunija želi da s partnerima u regionu ima još bolje ekonomske odnose, rekao je Meleškanu i dodao da će susedi Rumunije biti jedna od najvažnijih tema rumunskog predsedavanja Savetom EU 2019.

"Razvoj i bezbednost mogu se ostvariti jedino uz čvrste veze sa susedima. Naš strateški cilj je podržavanje razvoja susednih država", rekao je rumunski ministar.

Meleškanu je rekao da Srbija i Rumunija imaju obavezu da pojačaju odlične istorijske odnose i da rumunska manjina u Srbiji i srpska u Rumuniji mogu da imaju važnu ulogu u tome i da budu most komunikacije.

"Prekogranična saradnja je domen od suštinskog značaja, a prikupljanjem sredstava iz evropskih fondova možemo stimulisati procese u našim zemljama", rekao je Meleškanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: