Nikolić: Nadam se da će Srbija i RS jednog dana biti jedno

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se iskreno nada da će Srbija i Republika Srpske jednog dana biti - jedno.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.05.2017.

15:52

Nikolić: Nadam se da će Srbija i RS jednog dana biti jedno
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

''Na svu sreću, još uvek Srbe ne hapse za izrečene želje, pa tako da još uvek možemo da ih iznosimo. Da, ja se zaista iskreno nadam da ćemo jednoga dana biti jedno'', rekao je Nikolić novinarima na prilazu mostu na Drini koji je nazvan Bratoljub.

Nikolić je naveo da je ovaj dan, kada su spojene obale Drine novim mostom između Ljubovije i Bratunca, veliki dan jer mnogo toga simbolizuje.

Kako je naveo, Srbija i Republika Srpska teškom mukom i uz mnogo napora, protivljenja grade svoju zajedničku budućnost.

Primećuje, kaže, da se s druge strane Evropa ujedinjuje i da se mnoge države u svetu raduju ''nekakvim savezima, organizacijama u kojima mogu da zajednički ostvaruju ciljeve, a ovde je jedan narod podeljen Drinom i ima muka da dokaže da sve što rade u Srbiji ima uticaja na Srpsku i obrnuto''.

Naveo je da se pravi političari u Srbiji rukovode željama svog naroda i u Beogradu i u Pirotu, Kragujevcu ... "ne samo ovde, već da se povežemo potpuno".

Nikolić je još jednom ponovio da će se Srbija i Srpska povezivati, a da je, što se tiče Srbije, RS jedan deo koji želi da se razvija zajedno sa svim ostalim u Srbiji.

''Ponosan sam što konačno i u Srbiji i u Srpskoj postoje rukovodstva koja misle na oba dela srpskog naroda istovremeno'', rekao je Nikolić .

Prema njegovim rečima, RS je u Bosni i Hercegovini i Srbija to poštuje, ali Srbija ima obavezu a ne samo pravo da sarađuje sa Srpskom kako bi se ostvarile želje svih građana Srpske i Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da će most Bratoljub već krajem avgusta u potpunosti biti završen i stavljen u funkciju.

Kako je rekao, most je veoma važan za stanovništvo tog kraja Srbije i RS i da zato i ima naziv Bratoljub, u njega su uložena ogromna sredstva, Srbija je finansirala izgradnju kompletnog mosta, a Republika Srpska uradiće prilazne puteve sa druge strane, dok će direkcija za indirektne poslove odvojiti sredstva za izgradnju graničnog prelaza.

On je istakao da je dobro što će biti samo jedna procedura na prelazu na kome će moći da se odvija i robni saobraćaj, navodeći da na područiju od Zvornika do Višegrada više od 80 kilometara ne postoji nijedan granični prelaz tog tipa, što samo govori koliko će taj prelaz biti važan za građane i privredu u Srbiji i RS.

“Most spaja obale Drine koja je mitska reka za naš narod i mi na ovaj način pokazujemo i dokazujemo naše uporno opredeljenje za jedinstvo srpskog naroda i na jednoj i na drugoj obali Drine. RS je zagledana u Srbiju, RS se raduje snazi Srbije i njenom ekonomskom i svakom drugom jačanju'', naveo je Dodik.

On je naglasio da RS planira svoju budućnost dobrim odnosima i saradnjom sa Srbijom i da pokušavaju konkretnim koracima, kao što je most, to da urade.

Dodik je dodao da će taj most ostati iza nas da svedoči o teškom vremenu za naš narod, ali i odlučnom da pravi mostove kako bi se spajali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: