Guteres: Napadi na bolnice i osoblje u 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je 2016. godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u 20 zemalja zahvaćenih sukobima

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

22:35

Guteres: Napadi na bolnice i osoblje u 20 zemalja
Ilustracija: Gettyimages

Guteres je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.

"Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa međunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti", rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poređenju s 2015. godinom.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi.

Guteres je rekao da je u vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogođena bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate, i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

On je apelovao na poštovanje te rezolucije i preporuka njegovog prethodnika Ban Ki Muna i na privođenje pravdi odgovornih za napade na zdravstvene objekte i osoblje, što se takođe zahteva rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: