Tužioci Slovačke traže zabranu ultradesničarske stranke

Slovački tužioci zatražili su od Vrhovnog suda da zabrani ultradesničarsku partiju koja je postala treća najpopularnija stranka u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

22:21

Tužioci Slovačke traže zabranu ultradesničarske stranke

Kao razlog navode da ta stranka podriva demokratiju.

Partija, poznata kao Narodna partija naša Slovačka - Kotleba, vodila je jaku kampanju protiv puštanja migranata u državu, a prvi put je osvojila mesta u parlamentu marta 2016. godine, navodi AFP.

Trenutno ima 14 poslanika u parlamentu.

"Prema mišljenju Kabineta tužioca, cilj ove partije je da ukloni trenutni demokratski sistem u Slovačkoj Republici", rekla je portparolka tužioca Andrea Predajnova za AFP.

Predsednik partije, Marijan Kotleba (40), poznat je po tome što je vodio marševe po ulicama Slovačke, u kojima su pripadnici bili obučeni u crne neonacističke uniforme pre nego što su ušli u parlament.

Neprijateljski nastrojeni prema Romima u Slovačkoj, kao i prema eliti te zemlje, Kotleba je često hapšen zbog govora mržnje, uglavnom prema Romima, pre nego što je postao član parlamenta.

Kotleba je hvalio i Jozefa Tisu, predsednika marionetske slovačke države iz vremena Drugog svetskog rata, koji je odobrio deportaciju desetine hiljada Jevreja u nacističku Nemačku.

"Mnogo dokaza ukazuje na to da je partija ekstremistička sa fašističkim tendencijama i da krši Ustav Slovačke, naše zakone i međunarodne sporazume", rekla je Predajnova, dodavši da su tužioci primili više od 170 zvaničnih zahteva za zabranu stranke.

Portparol slovačkog parlamenta rekao je za AFP da će poslanici u svakom slučaju zadržati mesta u parlamentu, čak i ako stranka bude zabranjena.

Međutim, s obzirom na to da partija uživa veliku podršku među građanima, postoji šansa da će zabrana imati negativne posledice, ocenjuje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: