Tramp u NATO: Fokus na pretnje iz RUS, terorizam, migrante

NATO u budućnosti treba da se usredsredi na terorizam i migracije, kao i na pretnje iz Rusije, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

17:13

Tramp u NATO: Fokus na pretnje iz RUS, terorizam, migrante
Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je to izgovorio obraćajući se učesnicima samita NATO-a u Briselu.

Lideri 28 država članica NATO-a održavaju samit u Briselu na kojem prvi put učestvuje američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je pozvao sve članice NATO da ispune finansijske obaveze prema Alijansi.

Tramp u obraćanju liderima na samitu Alijanse u Briselu nije spomenuo "Član 5" koji obavezuje članice da se će braniti druge u slučaju napada, navodi AP, dodajući da je portparol Bele kuće rekao da se to podrazumeva samim prisustvom predsednika SAD.

"NATO se u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na pretnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da hiljade i hiljade migranata ulaze u članice NATO-a a da se u mnogim slučajevima i ne zna ko su ti ljudi.

Predsednik SAD je rekao da zato treba biti snažan i oprezan. ;

"Iz istog razloga sam bio veoma, veoma direktan sa sekretarom (Jensom) Stoltenbergom i članicama Alijanse kada sam rekao da članice NATO-a moraju konačno da plate svoj udeo i ispune svoje finansijske obaveze", rekao je Tramp.

On je rekao da 23 od 28 članca Alijanse ne plaća koliko treba, što nije pravedno prema američkim poreskim obveznicima.

Tramp, koji je govorio u novom sedištu NATO-a u Briselu, rekao je da nikada nije postavio pitanje koliko to košta. "Odbijam da to uradim, ali jeste lepo", rekao je Tramp.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: