Slučaj Taton: Kraj novog suđenja, presuda Preliću 7. juna

Viši sud u Beogradu zakazao je za 7. jun objavljivanje presude navijaču Partizana Đorđu Preliću, koji se tereti za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

16:29

Slučaj Taton: Kraj novog suđenja, presuda Preliću 7. juna
Foto: Thinkstock

Bris Taton, navijač francuskog Tuluza, pretučen je 17. septembra 2009. u centru Beograda pred utakmicu njegovog kluba sa Partizanom.

Od zadobijenih povreda umro je 12 dana kasnije u Kliničkom centru. 14 okrivljenih huligana u ovom slučaju osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od 4 do 30 godina.

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su bili u bekstvu, osuđeni su na 35, odnosno 32 godine zatvora.

“To je bilo sramno suđenje, koje je imalo veliki politički pritisak”, naveo je advokat Đorđa Prelića Maja Trkulja.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja. Suđenje se ponavlja i Puzigaći, koji je uhapšen u Atini.

“Izveden je jedan novi broj personalnih dokaza, dakle saslušan je jedan broj svedoka koji nikada ranije nisu saslušani, jesu doduše fragmentarno povodom predloga za ponavljanje postupka kao vanrednog pravnog leka”, naveo je advokat Đorđa Prelića Dragoslav Ognjanović.

Tatona je metalnim i bejzbol palicama pretukla rupa huligana, ali je u optužnici stajalo i da je on bačen sa platoa kod Obilićevog venca, sa visine od nekoliko metara. Kasnije, tokom niza suđenja, pojavili su se očevici samog događaja, a bilo je i zaštićenih svedoka, koji su se plašili da svedoče javno.

“Iz tog razloga mislim da i u dokaznom smislu i u pogledu kvaliteta dokaza, ovo sada jeste vrlo značajan pomak u odnosu na prethodno suđenje. Nezahvalno je predviđati, nezahvalno je baviti se prognozama, ali s obzirom na to da imamo jedan pozitivan i optimistični stav, duboko verujemo da će i u ovom slučaju i posle ovog suđenja to ishodovati daleko ozbiljnijom i moram da kažem pravičnijom presudom od one prethodne”, dodao je Ognjanović.

Suđenja Đorđu Preliću i ostalima gotovo svaki put pratili su njihovi prijatelji navijači, koji su često dobacivali i pretili novinarima koji su pratili suđenje. Izricanje presude zakazano je za 7. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: