"Evropo, digni se sa kolena da ne oplakuješ svoju decu"

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je da Poljska neće prihvatiti da je Evropska unija ucenjuje da prima izbeglice.

Izvor: Beta

Sreda, 24.05.2017.

20:43

Foto: Gettyimages

Ona je navela da Poljska odbija da učestvuje "u ludilu" briselskih elita i utopiji otvorenih granica, a Evropu je pozvala da se posle napada u Mančesteru digne s kolena jer će u suprotnom ubuduće svakodnevno oplakivati svoju decu.

"Imam dovoljno hrabrosti da postavim političkim elitama u Evropi pitanje: Kuda idete? Kuda smeraš, Evropo? Digni se sa kolena, trgni se iz letargije jer ćeš u suprotnom ubuduće svakodnevno oplakivati svoju decu", kazala je poljska premijerka tokom današnje debate u Sejmu.

Poslanici poljskog parlamenta raspravljali su danas o sasvim drugim temama - o smenjivanju poljskog ministra odbrane Antonija Maćereviča na zahtev opozicije i o brutalnosti poljske policije povodom afere zbog ubistva jednog uhapšenog Poljaka policijskim paralizerom tokom brutalnog saslušanja u Vroclavu.

Beata Šidlo optužila je evropske zvaničnike da zaslepljeni političkom korektnošću ne vide najveću pretnju po evropskog zajedništvo, kako je kazala, utopiju nekontrolisanog otvaranja granica, javlja poljska državna televizija TVP.

"Poljska ne pristaje ni na kakve ucene od EU. Nećemo učestvovati u ludilu briselskih elita. Mi želimo da pomažemo ljudima, ne političkim elitama. Vlada stranke Pravo i Pravda smatra da je pomoć najefikasnija tamo gde je problem počeo. Želimo da pomažemo i povečaćemo humanitarnu pomoć", kazala je Beata Šidlo.

Poljsku opoziciju optužila je da zahtevom da se smeni ministar i da se istraži afera oko brutalnosti tokom saslušanja u poljskim policijskim stanicama ugrožava bezbednost Poljaka i Poljakinja, posebno nakon terorističkog napada u Mančesteru.

"Bezbedna Poljska je veliki zadatak i ne sme se zloupotrebljavati za tekuće političke izgrede.Ne sme se to raditi, mir i bezbednost ne smeju nikada da budu taoci političkog cinizma. Mi obnavljamo postepeno bezbednost i nećemo dopustiti da poljska deca ne mogu bezbedno da odu u klub, školu ili na igralište", kazala je poljska premijerka.

Opoziciona stranka Savremena podnela je večeras zahtev Odboru za etiku Sejma poljskog parlamenta da premijerku kazni zbog vređanja saveznika i partnera u Evropi i toga što, kako je navedeno, sramno povezuje teroristički napad u Mančesteru sa raspravom o smenjivanju ministra odbrane.

"Ne može to tako da bude da poljska premijerka vređa sve - opoziciju, Poljake, Poljakinje, Evropljane. Beata Šidlo postaje poljska Marin le Pen", kazala je poslanica Joana Šojring Vilus, javlja poljska privatna televizija TV N24.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: