"Pio je i pušio travu, posle Libije je postao drugi čovek"

Osoba koja je okrivljena da je izvršila teroristički napad u Mančesteru pre nekoliko dana vratila se u Englesku iz Libije, piše Independent.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

15:51

Kako se navodi, nedavno je otkriveno da je Salman Abedi boravio u Libiji, a veruje se i da je putovao u teroristička područja u Siriji.

Dodaje se i da je on verovatno obučavan u kampu Islamske države u Libiji, u kom su se nalazili i drugi ekstremni islamisti koji su planirali napade na Evropu.

"Haos koji je nastao u Libiji posle likvidacije Muamera el Gadafija doveo je do širenja uporišta ID u državi, koja je stvorila kampove za obuku terorista. Abedi je za napad iskoristio improvizovanu sanduk-bombu sa ekserima, sličnu onoj koja je korišćena u napadu u Briselu", dodaje se.

Abedi je bio odranije poznat službama bezbednosti zbog sumnje da je povezan sa džihadistom Rafaelom Hostijem, koji je ubijen u Siriji.

Bivši školski drug je rekao da je primetio značajne promene u ponašanju 22-godišnjaka nakon povratka iz Libije.

"Postao je drugi čovek, ranije je pio alkohol i pušio travu, a onda se odjednom pretvorio u vernika, počeo je da pušta bradu... Nisam ga video od 2012. godine", istakao je neimenovani izvor, čije svedočenje navodi da je Abedi u više navrata boravio u Libiji.

Jedan od komšija iz mančesterskog naselja koje je već poznato po "viđenijim" džihadistima rekao je da se nedavno na krovu kuće u kojoj je živeo Abedi pojavila crna zastava s arapskim natpisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: