Nivo pretnje "kritičan", raspoređuje se vojska

Britanija je podigla nivo pretnje od terorizma na "kritičan" što znači da se smatra da je moguć novi napad, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

00:11

Nivo pretnje
Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da se raspoređuju vojnici kako bi pomogli naoružanim policajcima, preneo je AFP.

"To je mogućnost koju ne možemo da ignorišemo da postoji šira grupa pojedinaca povezana sa ovim napadom", rekla je Mej nakon samoubilačkog bombaškog napada u kojem su ubijene 22 osobe, među kojima su i deca, na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru.

Na ulicama Londona povećan je broj policajaca, a biće raspoređeni i vojnici koji će čuvati "ključe tačke" prestonice, uključujući Bakingemsku palatu i Dauning strit, saopštila je danas britanska policija.

Ove mere bezbednosti uvedene su posle samoubilačkog bombaškog napada na koncertu u Mančesteru u kojem su 22 osobe ubijene.

Vojska će čuvati ključne lokacije, što uključuje i ambasade i Vestminstersku palatu, koja je sedište parlamenta.

Angažovanjem vojske će se, kako se objašnjava u saopštenju, rasteretiti policija koja onda može da vrši patrole, preneo je Rojters.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnji samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su 22 osobe poginule, a 59 povređeno.

Osumnjičeni za napad identifikovan je kao 23-ogodišnji Salman Abedi.

Ljudi koji su preživeli bombaški napad u koncertnoj dvorani u Mančesteru kažu da je bezbednosna provera pred koncert bila nasumična.

Još nije jasno kako je bombaš ušao neprimećen. Eksplozija se dogodila čim su se i svetla upalila posle koncerta.

Većina od 130 poginulih novembra 2015. u napadima na više mesta u Parizu bili su gledaoci u koncertnoj dvorani Bataklan.

Protokol bezbednosne provere pred javne događaje se razlikuje od zemlje do zemlje i od prostora do prostora. Stručnjaci za bezbednost kažu da je možda trebalo da se kontolisani prostor proširi i izvan sale u Mančesteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: