Štir: Hrvatskoj je veoma stalo do Rusije

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir prvi je ministar spoljnih poslova Hrvatske koji je nakon 11 godina u službenoj poseti Rusiji.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

16:54

Štir: Hrvatskoj je veoma stalo do Rusije
Screenshot

Nakon razgovora sa ruskim kolegom Štir je izjavio da je dogovorena dinamika poseta predstavnika dveju država na visokom nivou koji će uslediti tokom ove i naredne godine.

Iako šef hrvatske diplomatije nije konkretno rekao koje su sve posete planirane, "Jutarnji list" piše, pozivajući se na nezvanična saznanja, da postoji želja ruske strane da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dođe u posetu Ruskoj Federaciji čim se za to steknu uslovii, a nije isključeno i da hrvatska strana pozove Vladimira Putina da poseti Hrvatsku.

Uskoro bi dve države, za vreme poseta na visokom nivou, mogle da potpišu ugovor o kulturnoj saradnji, dodatni protokol o diplomatskim misijama kojim bi se rešilo pitanje zgrade ruske Ambasade u Zagrebu, protokol o saradnji na planu unutrašnjih poslova te saradnje EU i Rusije.

U junu će u Sankt Peterburgu biti organiziran i ekonomski forum, a za juli se priprema i poseta Moskvi Mire Kovača, predsednika saborskog Odbora za spoljnu politiku i bivšeg ministra spoljnih poslova Hrvatske, navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Poseta Štira Rusiji ukazuje, kako se navodi, na to da su odnosi između dveju država na diplomatskom planu bili zapušteni.

"Danas smo otvorili novu fazu u odnosima između dveju zemalja”, rekao je Štir i izrazio zadovoljstvo što je to ujedno prilika da se obeleži 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Jutarnji "piše da za hrvatsku stranu vrlo važno to što je za ranu jesen dogovoren sastanak međuvladine komisije za saradnju Hrvatske i Ruske Federacije.

Jedna radna grupa već se u aprilu sastala u Zagrebu, a 12. i 20. jula sastaće se članovi još dveju radnih skupina.

“Dobro pripremamo tu sednicu međuvladine komisije koja se zadnji put sastala 2010. godine. Na taj način intenziviramo saradnju na ekonomskom planu”, kazao je Štir.

Na ručku koji je Lavrov priredio za hrvatske goste, dvojica ministara su, kako se navodi, razgovarali i o evropskim temama, kao i onim sigurnosnim, posebno nakon novog terorističkog napada u Britaniji.

Štir je naglasio da Hrvatska oko svih tih tema nastupa kao članica EU i evroatlantske zajednice, ali i da joj je jako stalo do dijaloga s Rusijom.

Ruska Federacija je važan činilac za promociju mira i stabilnosti na jugoistoku Evrope, što je tradicionalno bilo tako, a i danas je. Zato smo na razgovoru s kolegom Lavrovom analizirali i situaciju u BiH”, rekao je Štir, prenosi "Jutarnji".

Razgovaralo se, kazao je, i o gasifikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu, a Sergej Lavrov je rekao da taj problem nije od juče te da postoji želja ruske strane da se reši na način koji će biti najefikasniji na ekonomskom planu i što se tiče snabdevanja država regiona.

"Uvereni smo da se taj problem može rešiti, a konkretni oblici gasifikacije biće pronađeni u direktnom dijalogu uz učešće Republike Srpske i centralne vlasti u BiH”, kazao je Štir.

Kada je reč o stanju u BiH, zajednički je konstatirano da je osnov mira i stabilnosti poštovanje jednakosti tri konstitutivnih naroda, kao i svih građana BiH.

"Zauzeli smo se i za zaštitu prava verskih manjina koje su progonjene, pre svega hršćana koji su prošle godine bili progonjeni u svetu”, rekao je Štir, a Lavrov je potvrdio stav Moskve o privrženosti doslednog sprovođenja Dejtonskog sporazuma, piše "Jutarnji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: