Vučić posle večere u Briselu: Svi razumeli, potreban mir

U zgradi EEAS u Briselu završena je neformalna večera visoke predstavnice EU Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke.

Izvor: RTS, Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

22:50

Vučić posle večere u Briselu: Svi razumeli, potreban mir
Foto: Tanjug

Svi prisutni na neformalnoj večeri u Briselu su potvrdili punu posvećenost nastavku rada u pravcu procesa evrointegracija, kao što je to potvrdila i EU u martu ove godine na Evropskom savetu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mogerinijeve.

Prisutni su ponovili svoju rešenost i snažan zajednički interes za jačanje saradnje i ostvarivanje opipljivih rezultata u životima građana regiona, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili i svoju posvećenost dobrosusedskim odnosima i produbljivanju regionalnog razumevanja, kroz uzajamno poštovanje i saradnju.

Mogerini je ohrabrila šest premijera da ubrzaju rad neophodan kako bi se ispunila očekivanja njihovih građana i da bi se približili budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Neformalnoj večeri su, pored predsednika Vlade Srbije, prisustvovali premijer Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Albanije Edi Rama i mandatar za sastav nove makedonske Vlade Zoran Zaev.

Premijer i izabrani predsedniik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večerašnji sastanak u Briselu pokazao da su svi razumeli potrebu za održanjem stabilnosti i mira u regionu te da je sa svoje strane ponovio ideju carinske unije.

Vučić je nakon sastanka Federike Mogerini sa premijerima Zapadnog Balkana, prenosi RTS da je ukazao da je to tržište od 20 miliona stanovnika, ali da naravno to nije zamena za članstvo u EU i dodao da će se sastanci u ovakvom i sličnom formatu nastaviti i u Briselu i na drugim mestima.

On je odgovarajući na pitanja, rekao da je razgovarao sa makedonskim mandatarom Zaevim, koji mu je prišao i da je u korektnom razgovoru na neki način došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dve zemlje.

"Zaev je bio korektan večeras. Ja ne želim da govori o privatnim odnosima. Želimo da imamo dobre odnose sa Makedonijom i imaćemo ih", poručio je Vučić i dodao da nije čuo da je radnik srpske ambasade u Skoplju koji se pojavio u Sobranju "učestvovao u organizovanju ili počinio krivično delo".

Upitan za evropsku perspektivu regiona, premijer Srbije kaže da je veći skeptik od crnogorskog premijera koji je večeras izjavio da Crnu Goru vidi u EU za pet godina.

Vučić kaže da region mora da bude na evropskom putu i jača prvenstveno vladavinu prva i ekonomiju, ali i da se međusobno sarađuje na Zapadnom Balkanu.

"Ne mislim da region treba da čeka, već mora da ide napred politički i ekonomski i da se izbegnu svi problemi, nesuglasice i eventualni sukobi. Ako to uradimo onda da li ćete biti u EU 2020. 2022. ili 2024. i nije više apsolutno najvažnije pitanje", zaključio je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana u Briselu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: