Prikupljaju se potpisi za REKOM, Zavetnici protiv

U toku je akcija prikupljanja potpisa za osnivanje REKOM-a u više gradova u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

22:04

Prikupljaju se potpisi za REKOM, Zavetnici protiv

Tim povodom su članovi Srpskog sabora "Zavetnici", koji se protive inicijativi, izveli performans ispred štanda aktivista REKOM-a kod Pravnog fakulteta.

Iz Koalicije za REKOM kažu da komisija treba da bude osnovana sa zadatkom da se utvrdi identite 130.000 žrtava, da se utvrde okolnosti pod kojima su žrtve izgubile život ili nestali i sva mesta zatočenja, te da se zna šta je bio sadržaj ratova od 1991. godine do 2001. godine.

Navode da je cilj prikupljanje 50.000 potpisa koje će poslati na samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu i zatražiti da potpišu politički sporazum o osnivanje te komisije.

Zavetnici, koji su danas istakli slogan "Neće proći", kažu da iza inicijative REKOM stoji Nataša Kandić, osnivač Fonda za humanitarno pravo i smatraju da je jedan od glavnih zadataka REKOM-a relativizacija srpskih žrtava i pripisivanje krivice Srbiji za sve što se krajem veka dogodilo na području bivše SFRJ.

"Oni žele prekrajanje činjenica i reviziju istorije, naravno na štetu Srbije i srpskog naroda. Cilj je ukidanje Republike Srpske, ali i davanje legitimiteta lažnoj državi Kosovo. Pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju da zvanično stane iza ove inicijative", rekao je predstavnik Zavetnika Srđan Ristić.

Ristić je rekao i da je inicijativa za REKOM sačinjena u najvećoj meri "od NVO sektora i pojedinaca koji su poznati po antisrpskoj retorici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: