RHMZ upozorava: Nestabilno vreme, porast vodostaja

Sunce, pljuskovi, grmljavina, grad, nagle promene vremena proteklih dana većinu su prestale da iznenađuju, ali su slike iz Krupnja i Novog Sada uznemirile mnoge

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

16:38

RHMZ upozorava: Nestabilno vreme, porast vodostaja
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Obilne padavine znatno utiču na hidrološku situaciju, a stručnjaci, pored informisanosti,preporučuju oprez.

Dvostruko više kiše nego što novosadska gradska mreža može da primi iznenadilo je mnoge. Ne i profesionalce. Sektor pažljivo prati situaciju, gde ima potrebe šalje timovi za poplave preventivno. Ako zatreba, spreman je i da reaguje.

"Mi sada nemamo kritične tačke. Kada bismo pričali o nekim većim padavinama, naravno na svim onim lokalitetima gde nije odrađen preventivni deo su praktično te rizične tačke gde bi moglo da dođe do izlivanja reka, do ugrožavanja materijalnih dobara i ljudskih života što je najopasnije. Ono što jeste bitno da građani shvate, pogotovo kada su bujične poplave u pitanju moraju da imaju veliki stepen opreza", savetuje Goran Nikolić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije.

Stručnjaci prognoziraju opasne vremenske pojave koje mogu da prouzrokuju materijalnu štetu pa i da budu opasne po ljude i životinje. Zbog nestabilnog vremena koje će trajati bar do petka RHMZ je izdao hidrološko upozorenje.

"U narednih 48 časova ćemo imati porast vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, na pritokama u moravskom delu i na izvorišnom delu Južne i Zapadne Morave, uz napomenu da je na tim slivovima koje smo napomenuli da su moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka. Na velikim rekama ne, ali da tako kažemo tim potocima i manjim pritokama izlivanja su moguća, to će biti kratkotrajno, za tih nekoliko časova se potočić podigne i potom vrati nazad", objašnjava Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ-a.

RHMZ najavljuje stabilizaciju hidroloških prilika od nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: