Sabor SPC završio zasedanje, izabran novi Sinod

Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

13:15

Sabor SPC završio zasedanje, izabran novi Sinod
Tanjug, arhiva

U novi Sinod - "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin Žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sabor je doneo odluku da i zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabro-bosanski.

Episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umesto Hrizostoma.

Vladika Atanasije Raketa će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Do promena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergie iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u poslednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen posle devet dana zasedanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: