"SAD će pomagati na putu u EU, s Rusima - jasne crte"

SAD će i dalje pomagati zemlje regiona u njihovim naporima da steknu članstvo u EU, koliko god može, a verujem da će to činiti i Evropa.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

12:57

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

To je poručio pomoćnik američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Ji je primetio da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU.

Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, koji su rekli da gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati.

"Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gde se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i intrerese naših saveznika", izričit je bio JI.

Dodao je da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao, primetio je, i ranije, ali je i dodao da SAD moraju aktivno da prate sve što Rusija pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno događaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umešanost u nekim drugim regionima.

"Postoji jedan element nestabilnosti u tome", rekao je Ji, ne želeći, kako je istakao, da kaže da iza svakog poteza stoje loše namere, ali i primetivši da je ustanovljeno dosta toga što rade a što može imati loše posledice.

Kako je rekao, u Vašingtonu veruju da je važno da se uzdrže kad su u pitanju neproverene vesti iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za saradnju gde god je to moguće.

Kad je reč o evrointegracijama regiona, Li je primetio da tu postoje dve strane te priče, što podrazumeva da su s jedne strane zahtevi EU koji nisu jednostavni, a s druge obaveze regionalnih vlada koje se moraju ispuniti.

"Ali iznad svega je potrebna snažna volja s obe strane, kako bi se ubrzao proces, te verujemo da ako svi odrade svoj deo posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, da će to doneti boljitak ne samo u integracijama nego i svakoj zemlji pojedinačno.

Kako je rekao, na stranu pitanje da li se ide dovoljno brzo u integracije, ali i EU i SAD žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume.

"A od zemalja očekujemo da pokažu političku volju, kao sto je to pokazao Vučić, i to i onda kad to nije popularno, a mi ćemo da nastavimo da pomažemo koliko možemo, verujemo i Evropa takođe", poručio je Ji. Hojt Ji je poručio da se američka politika u ovom regionu nije značajnije promenila od izbora predsednika Donalda Trampa i da je ona bazirana na američkim interesima - stabilnosti regiona, demokratiji, većoj bezbednosti i napretku.

Ji je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da možda postoje neke "varijacije i doterivanja", ali da ona svakako nisu toliko značajna i da se neće odražavati na politiku te zemlje.

"Naša veoma aktivna prisutnost u poslednje vreme, da li u Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, ali i pozivnica potpredsednika SAD Majka Pensa Vučiću, pokazuju koliko smatramo da je ovaj region važan za čitav svet", rekao je Ji.

On je istakao da je sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom razgovarao o situaciji u svih 17 zemalja za koje je zadužen u Evropi, i da mu je to i usmeno i pismeno preneo.

"Tilerson se već sastao sa nekim liderima iz regiona, a verujem da će i sa liderima iz Srbije. Pretpostavljam da neće tako daleko u budućnosti biti i sastanak između potpredsednika Pensa i Vučića. To će biti pokazatelj snažne privrženosti SAD da se ojačaju veze naše dve zemlje", rekao je Pens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: