Tramp: Reči ne mogu opisati bezdan holokausta

Predsednik SAD Donald Tramp posetio je danas, drugog, poslednjeg dana boravka u Izraelu Muzej holokausta Jad Vašem i učestvovao u ceremoniji u Holu sećanja.

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

13:09

Tramp: Reči ne mogu opisati bezdan holokausta
Foto: Tanjug-AP

Tom prilikom Tramp je izjavio da "reči ne mogu opisati bezdan zla holokausta" koji je doveo da ubistva šest miliona Jevreja. On je nazvao taj period "najmračnijim časom istorije", ocenivši da je jedini način da se spreči ponavljenje te agonije "nikada ne ćutati pred licem zla".

Tokom ceremonije američki predsednik je ponovo zapalio večni plamen i, sa suprugom Melanijom položio venac na kamenu ploču ispod koje je pokopan pepeo žrtava nacističkih logora smrti.

Trampa i prvu damu SAD pratili su tokom posete predsedavajući Jad Vašema Avner Šalev, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njegova supruga Sara i predsedavajući Saveta Jad Vašema rabin Izrael Mei Lau - preživeli u holokaustu.

Američki predsednik je rekao da je holokaust divlji zločin protiv boga i njegove dece i da je dužnost čovečanstva da žali za životom izgubljenim u holokaustu, prenela je agencija Asošiejted pres.

Citarao je i Eli Vizela, rekavši "za mrtve i žive moramo svedočiti".

Državu Izrael je Tramp nazvao spomenikom obećanja "nikad više" i "nesalomivog duha" jevrejskog naroda, navodeći da se varvarstvo može pobediti samo ako čovečanstvo odbije da ćuti.

Izraelski premijer se zahvalio Trampu i njegovoj supruzi, kćerki i zetu na poseti, rekavši da Izrael mora uvek biti sposoban da se sam brani protiv svake pretnje.

Netanjahu je rekao da osuda terora mora biti bezuslovna, a suprotstavljanje teroru mora biti odlučno, bez obzira da li je u Mančesteru, San Bernandinu ili Jerusalimu, ponovivši Trampovu raniju izjavu o zlim gubitnicima, kada je govorio o napadu u Mančesteru.

"Naš posao je da osiguramo da terorsti nastavljaju da gube," rekao je Netanjahu.

Posle posete Jad Vašemu Tramp u Muzeju Izrael drži govor kojim se poseta završava. Očekuje se da će u tom govoru predstaviti svoju viziju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca i još jednom izraziti podršku narodu Izraela.

Američki predsednik posle Izraela putuje u Vatikan, a potom u Belgiju i na Siciliju, u Italiji, u okviru ovog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izbran. Turneju je počeo u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: