"Srbija je svesna da obaveze zahtevaju promenu Ustava"

Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije sastali su se delegacijom Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.05.2017.

21:45

Tanjug

Tom prilikom je zamenica predsednika odbora Elvira Kovač je istakla da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je navedeno u saopštenju, Kovač je naglasila i da Skupština Srbije ima značajnu ulogu u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama.

Kovač je istakla i da je Srbija svesna da obaveze koje proizilaze iz procesa pristupanja zahtevaju promene važećeg Ustava Srbije i zaključila da se do samog pristupanja očekuju najmanje dve izmene Ustava, kao i referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je dodala da se izmene pre svega odnose na uspostavljanje potpune nezavesnosti pravosuđa, kao i regulisanja prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina, što je predviđeno Akcionim planom za poglavnje 23, dok se druga izmena očekuje nakon završetka pregovora, pred samo pristupanje Uniji, a odnosiće se na unošenje preambule o članstvu u Evropskoj uniji u Ustav Srbije.

Članovi Odbora za evropske integracije zahvalili su se na podršci Evropske unije Srbiji i izrazili nadu da će u narednom periodu, tokom malteškog predsedavanja Evropskom unijom, Srbija otvoriti još dva pregovaračka poglavlja.

Kako je navedeno, ujedno su predstavnici opozicije izrazili nadu u što skorije regulisanje nezavisnosti pravosuđa, kroz ustavne promene.

Članovi delegacije Evropskog parlamenta predvođeni šefom delegacije Đerđom Šopflinom informisali su se oko uloge parlamenta i njenih radnih tela u procesu pregovora, kao i narednih koraka koje očekuju Srbiju u ovom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: