Tramp: Bliskoistočni mir jedan od najtežih, ali dostižan

Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je u Jerusalimu spremnost da sarađuje na obnavljanju napora za postizanje izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

23:28

Tramp: Bliskoistočni mir jedan od najtežih, ali dostižan
Foto: Tanjug, AP

"Čuo sam da je to jedan od najtežih sporazuma", izjavio je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, dodavši da ima "osećaj da ćemo na kraju stići tamo", iako Bela kuća nije podstakla nade da će se to dogoditi tokom ove posete.

Tramp i Netanjahu su prethodno razgovarali iza zatvorenih vrata u Hotelu Kralj David gde je Tramp odseo sa svojom suprugom Melanijom.

"Spremni smo da radimo zajedno i ja verujem da je novi nivo partnerstva moguć i da će se desiti i doneti više bezbednosti u ovaj region i u SAD. To uključuje obnovljeni napor za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Tramp na kraju prvog dana posete Izraelu, gde je došao posle dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Osvrćući se na tu posetu, Tramp je rekao da se sastao sa mnogim liderima arapskog i muslimanskog sveta.

"Mnoge stvari koje se nisu mogle desiti ranije mogu da se dese sada. Tokom mog putovanja video sam mnoge znake koji ulivaju nadu i navode me da verujem da možemo da postignemo mirnu budućnost u ovom regionu", rekao je predsednik SAD.

Netanjahu je izražavajući dobrodošlicu u svojoj rezidenciji u Jerusalimu rekao da ceni činjenicu što je Tramp prvi aktuelni predsednik koji je posetio Zid plača i da mu se na tome narod Izraela zahvaljuje.

"Želim da vam zahvalim danas posebno za vašu posvećenost Izraelu i njegovoj bezbednosti", rekao je Netanjahu, dodavši: "Želim da znate koliko cenim promenu američke politike o Iranu koju ste najavili jasno pre jedan sat. Željno čekam da sarađujem blisko svama. Verujem da možemo osujetiti iranski cilj da postane nuklearna sila.

Netanjahu je dodao da prvi put posle mnogo godina vidi stvarnu nadu za promenu, navodeći da mnogi arapski lideri koje je Tramp juče sreo mogu da stvore atmosferu za stvarni mir, prenose izraelski mediji.

On je to rekao nakon što je Tramp na sastanku sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom govorio o pretnji koju predstavlja Iran i iranski nuklearni program, igrajući na kartu neprijatelj neprijatelja je moj prijatelj. To je poruka koju predsednik SAD ponavlja na ovom putovanju, mada za sada nije rekao da će poništiti sporazum velikih sila s Iranom. Novinari su posle ovih izjava dvojice lidera rekli da bi to svakako bilo jedno od pitanja da su imali mogućnosti da ih postave.

Tramp sutra ide u Vitlejem na Zapadnoj obali, gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: