Prvi kandidat za ombudsmana – Miloš Janković

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilnog društva uputilo je inicijativu za izbor Miloša Jankovića za zaštitnika građana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.05.2017.

15:09

Prvi kandidat za ombudsmana – Miloš Janković
screenshot

Ta inicijativa je upućena Narodnoj skupštini, nadležnim odborima i šefovima poslaničkih grupa.

Doskorašnji zaštitnik građana Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike, 7. februara podneo Narodnoj skupštini Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca funkcije imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića, podseća se u saopštenju iz Kuće ljudskih prava.

Podseća se da je parlament konstatovao ostavku Saše Jankovića 21. aprila ove godine, čime je počeo da teče šestomesečni rok u kom je obavezna da izabere novog zaštitnika građana.

"Svesni značaja nezavisnih institucija u demokratskom društvu, ističemo važnost pravovremenog i adekvatnog izbora novog zaštitnika građana. Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije Zaštitnika građana", navodi se u saopštenju.

Posebno imajući u vidu, dodaje se, da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas - kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto zaštitnika građana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: