"Cilj Ministarstva da se medijacija što više koristi"

Jedan od ciljeva Ministarstva pravde je da medijacija i arbitraža postanu prepoznatljivi kao postupci koji stoje na raspolaganju u okviru pravosudnog sistema.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.05.2017.

12:15

Foto: Thinkstock

To je danas izjavila ministarka pravde Nela Kuburović na otvaranju 26. Susreta pravnika u privredi Srbije, koji se održavaju na Zlatiboru, na temu "Privreda i sudska i arbitražna praksa".

Tom prilikom ona je istakla da su kapaciteti stalnih arbitražnih institucija u Srbiji nedovoljno iskorišćeni, da postoji veliki prostor za razvoj tog načina rešavanja sporova, te da je Ministarstvo pravde otvoreno da razmatra predloge kako da se unapredi ova oblast, pre svega u vidu unapredjenja zakonodavnog okvira.

Uz napomenu da se broj medijatora u Srbiji konstantno uvećava i da ih trenutno ima skoro 500, Kuburović je rekla i da je na osnovu godišnjih izveštaja medijatora evidentirano 62 posredovanja u rešavanju privrednih sporova, ne računajući sporazumno finansijsko restrukturiranje koje je sprovodjeno pred Privrednom komorom Srbije.

"Broj jeste mali, ali ohrabruje veliki skok u odnosu na prošlogodišnju statistiku, kada je bilo samo šest medijacija", naglasila je Kuburović a navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je prosečno vreme potrebno za rešavanje predmeta pred prvostepenim privrednim sudovima u 2014. godini bilo 337 dana, a da je većina sprovedenih medijacija u toku 2016. godine trajala u proseku između dva do pet sastanka, odnosno mesec do tri meseca, što pokazuje zašto treba da se okrenemo medijaciji i unapredimo njenu primenu.

Kuburović je naglasila i da ministarstvo aktivno učestvuje u radnoj grupi Vlade Srbije za unapređenje položaja naše države na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je uspostavilo i bližu saradnju sa Privrednom komorom Srbije, čime nastoji da doprinese unapređenju uslova poslovanja i efikasnosti pravosuđa u Republici Srbiji.

Ona je najavila i da će Radna grupa za izradu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku početi sa radom naredne sedmice, u cilju poboljšanja normativnog okvira na osnovu rezultata dosadašnje primene zakona i radi unapređenja efikasnosti sudskog postupka.

"U toku njenog rada će se sagledati i odnos sa Zakonom o posredovanju u rešavanju sporova, kao i sa najboljim rešenjima država članica EU, a koja su primenljiva u pravosudnom sistemu Republike Srbije", istakla je Kuburović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: