Izvršitelji ne ulaze u KBC "Dragiša Mišović"

Odložen dolazak sudskih izvršitelja koji su trebali da plene imovinu u KBC "Dragiša Mišović" zbog pravosnažne presude od milion evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

08:01

Izvršitelji ne ulaze u KBC
Foto: Tanjug

Dolazak izvršitelja najavljen je bio za danas u 09:00 sati, a oni su mogli da plene kompletnu pokretnu opremu, kao i vozila. U toj bolnici danas sve normalno funkcioniše i pacijenti dolaze na zakazane preglede.

Plac je, kako je rekao direktor KBC "Dragiša Mišović" Radisav Šćepanović, pripao časnim sestrama koje su tu napravile svoj dom, a 1992. ga prodale kompaniji Koling koja je sada vlasnik objekta i placa, a koja je u stečaju.

Zašto je tužena bolnica, a ne država, koja je eksproprisala zemljište Šćepanoviću nije jasno, ali mu je još nejasnija pravosnažna presuda prema kojoj bolnica mora da plati milion evra kao nadoknadu štete.

"Zašto je bolnica tužena, kojom logikom ne znam. Ništa od naših argumenata nije uvaženo na sudu, već je doneta presuda da bolnica plati oko milion evra. Bolnica nema ta stredstva niti je u mogućnosti da plati odštetu, pa nam je pre godinu dana blokiran račun", pojasnio je Šćepanović.

Država se pobrinula, kako je rekao, da lekari i bolesnici ne trpe zbog toga, da se lekarima isplaćuju plate i da se nabavlja neophodan potrošni materijal. Kako kaže, uputili su molbu Komori izvršitelja da se izvršenje odloži, jer ukoliko se bude plenila pokretna imovina - aparati, vozila, bolnica neće moći da funkcioniše.

Šćepanović se nada da do zaplene imovine neće doći i da će se konačno naći rešenje za problem "Mišovića". Kako kaže, oni su od Višeg suda tražili ponavljanje kompletnog postupka, a odluku Višeg suda o tome očekuju uskoro.

Šćepanović kaže da je razgovarao sa Simonidom Tanasijević, koja je naslednica placa i da je ona bila spremna da od svega odustane, ali se onda predomislila. "Ona je dala ovlašćenje advokatu, njenom bratancu, koji je pokrenuo spor. Zapanjena je bila kada je on umesto države tužio bolnicu", rekao je Šćepanović.

Dodaje da je advokat, inače Simonidin bratanac, jedini naslednik.

Direktor bolnice kaže da ovaj postupak neće blokirati predviđene radove na rekonstrukciji stare bolnice koja je izgorela pre osam godina. Radovi počinju u avgustu ove godine i predvidjeno je da budu završeni tokom naredne godine.

"Imaćemo bolnicu koja je uredjena po najvećim svetskim standardima", rekao je Šćepanović i dodao da će u novoj zgradi biti hirurgija, interna, kardiologija, da se uvode nove stvari poput invanzivne kardiodijagnostike, angio sale sa opremom koju ranije nisu imali - magnetna rezonanca, skener.

Lončar: KBC radi normalno

Foto: Tanjug
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da KBC "Dragiša Mišović" radi normalno, da građani nemaju razloga za zabrinutost, ali je dodao da će nadležni poštovati sudske odluke.

Ispred Upravne zgrade okupilo se nekoliko desetina predstavnika organizacije "7 zahteva" koji su Lončarevo obraćanje prekidali skandiranjem "Lopovi, lopovi" i "Kasno ste se setili".

Jedna od učesnica protesta pitala je ministra šta se čekalo do sada i zašto se menjaju izjave nadležnih iz KBC "Dragiša Mišović", parafrazirajući raniju izjavu direktora te ustanove Radisava Ščepanovića da je rad ugrožen, a danas je rekao da bolnica radi normalno.

Lončar je rekao da je ta izjava izvučena iz konteksta. On je učesnici pitanja uputio kontra pitanje: "Želite li da poštujemo zakon ili da se mešamo u rad sudstva?".

On je rekao da su na ovom slučaju "pale maske svih koji su učestvovali u svemu što se dešavalo u vezi s KBC "Dragiša Mišović".

Lončar je rekao da se resorno ministarstvo ne meša u rad sudstva niti vrše pritiske i da će prvo sačekati rezultat žalbe koju je ta bolnica uputila Višem sudu.

Na pitanje jednog učesnika protesta zašto pre nije reagovao, ministar je rekao i da se pre bavio slučajem KBC "Dragiša Mišović" i da njegov princip rada nije da pred kamerama sve govori.

Okupljeni su nosili transparente: "Ne damo", "Ne smem da se razbolim", "Narod protiv izvršitelja", "Zdravstvo nije ni SMS, ni SNS", "Zdravstvo dostupno svima" i "Nemam za privatnog lekara".

Iako se policija pojavila posle odlaska ministra Lončara, skup je protekao bez incidenata uz dobacivanje okupljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: