"Udomljenje Nikolića" ili "pravi izbor"?

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić još ne želi da govori o novoj funkciji, mestu direktora vladine kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

16:19

Foto: Tanjug

Zbog odnosa Srbije sa tim dvema zemljama, komentatori zaključuju da je osnivanje takvog saveta logičan potez, ali se pitaju da li je Nikolić pravi izbor.

Za sada samo ruka ruci, valjda će tri poljupca postati uobičajena praksa kada bude zaživeo Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Čekali smo strpljivo da se budući direktor te kancelarije Tomislav Nikolića spusti sa vrha kupole Hrama Svetog Save, gde je postavio prve kamenčiće mozaika Vaznesenja Gospodnjeg. Uzalud čekanje, nova funkcija izgleda još nije u fokusu odlazećeg šefa države.

"Gospodine Nikoliću, kratko samo o Centru za saradnju s Rusijom, hoće li Srbija imati neke koristi?", upitan je Nikolić, na šta je odlazeći predsednik prošao pored.

A budući predsednik Srbije očekuje uspešnu saradnju s tim Savetom.

"Sve ste mogli da pročitate iz Uredbe koju smo doneli. Mislim da ćemo uspešno i dobro da sarađujemo. EU je prioritet, ali verujem u uspešnu saradnju sa Kinom i Ruskom Federacijom", rekao je izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

A ta saradnja uočljiva na svakom mestu. Nekada prvi čovek Niša, sada zamenik generalnog direktora "Gaspromnjefta", primio je od patrijarha Irineja orden za doprinos izgradnji hrama.

Komentatori ocenjuju da je Savet za saradnju sa Rusima i Kinezima simboličan, ali dobar potez, mada je pitanje njegove ekonomske opravdanosti i te kako otvoreno. I u Rusiji i Kini imamo ambasadore koji su ljudi od poverenja Tomislava Nikolića.

"On se kao predsednik države samo i bavio tim odnosima sa Rusijom i Kinom njega drugde nije ni bilo bio je nevidljiv. Dakle ima tu logike ukoliko je reč o ozbiljnoj ekonomskoj saradnji ali sada da li je gospodin Nikolić pravi izbor za to ili je reč o udomljenju Nikolića i njegovog kabineta to je drugo pitanje", naveo je politički komentator Cvjetin Milojević.

Još nije poznato kada Nikolić zvanično stupa na novu petogodišnju dužnost i ko će pored njega raditi u tom Savetu.

Podsećamo, dugo se govorilo da će Vlada osnovati Kancelariju za ekonomsku saradnju sa Rusijom, ipak ta saradnja se sada širi, a njome ipak neće upravljati lider SNP Nenad Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: