Tramp danas i sutra u Saudijskoj Arabiji

Predsednik SAD Donald Tramp doputovaće danas u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo od kako je izabran.

Izvor: Beta/AP

Subota, 20.05.2017.

00:08

Tramp danas i sutra u Saudijskoj Arabiji
Foto: GettyImages

Trampovo putovanje trajaće osam dana i obuhvatiti i Izrael, palestinske teritorije, Vatikan, Belgiju i Italiju.

Njegova poseta Saudijskoj Arabiji počeće svečanim dočekom u Rijadu, gde će popiti kafu sa kraljem Salmanom, prisustvovati kraljevskom banketu, održati bilateralne sastanke sa kraljem, prestolonaslednikom i zamenikom prestolonaslednika i učestovati na ceremonji potpisivanja više sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti bezbednosti i ekonomije, najavljeno je Vašingtonu.

Prve večeri predsednik Tramp i prva dama SAD Melanija biće gosti na zvaničnoj večeri sa saudijskom kraljevskom porodicom.

Drugog dana posete, u nedelju, Tramp će se sastati odvojeno s liderima Saveta za saradnju zemalja Zaliva, političkog i ekonomskog saveza koji uključuje Saudijsku Arabiju, Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

On će ručati s liderima više od 50 muslimanskih zemalja i u svom "insipirativnom, ali direktnom govoru pomenuti potrebu suprotstavljanja radikalnoj ideologiji" i govoriti o "svojim nadama, predsedničkim nadama da miroljubiva viziju islama dominira širom sveta", kako je najavio njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Mekmaster.

Govor će imati za cilj da ujedini širi muslimanski svet protiv zajedničkih neprijatelja sve civilizacije i da demonstrira posvećenost Amerike muslimanskim partnerima.

Očekuje se da će Trampov govor u Rijadu slušati 37 šefova država i najmanje šest premijera, uključujuči predsednike Sudana, Iraka, Egipta, Avganistana i premijera Pakistana, najavio je Njujork tajms.

On će inaugurisati Globalni centar za borbu protiv ekstremističke ideologije, čije je cilj da se bori protiv radikalizma i promoviše umerenost, najavio je Mekmaster.

Predsednik Tramp će takođe govoriti na konferenciji društvenih medija.

U ponedeljak nastavlja turneju posetom Jerusalimu, a u utorak odlazi u Vitlejem, na Zapadnu obalu, a popodne u Vatikan.

U Briselu će, između ostalog, učestvovati na sastanku lidera zemalja članica NATO-a, a na kraju putovanja na Siciliji će prisustvovati samitu G7.

Trampa, između ostalog, prate njegova kćerka i savetnica Ivanka, njen suprug Džared Kušner, Mekmaster, glavni strateg Stiv Benon, sekretar za štampu Šon Spajser.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: