Asanž: Važna pobeda, ali ne mogu da oprostim

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž ocenio je kao važnu pobedu to što je Švedska obustavila istragu protiv njega zbog navodnog silovanja.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.05.2017.

20:09

Asanž: Važna pobeda, ali ne mogu da oprostim
Foto: Tanjug

Kako kaže, spreman je da razgovara sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Danas je važna pobeda za mene i sistem ljudskih prava UN, ali to nikako ne može da obriše sedam godina pritvora bez optužnice... dok su moja deca rasla. To je nešto što ne mogu da zaboravim ili oprostim", rekao je Asanž obraćanju sa balkona ambasade Ekvadora u kojoj živi već pet godina.

Takođe je kritikovao zapadne vlade, ali je dodao da je spreman da razgovara sa Londonom i Vašingtonom.

"Moj pravni tim je kontaktirao vladu u Britaniji i nadamo se da ćemo stupiti u dijalog o tome kako dalje", rekao je on podigavši stisnutu pesnicu u znak pobede.

On je rekao da bi bio "srećan" da razgovara o slučaju i sa američkim ministarstvom pravde uprkos tome što glavni tužilac SAD Džef Sešens kaže da je hapšenje Asanža prioritet.

Vlada Ekvadora zatražila je ranije od Velike Britanije da omogući osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu bezbedan prolaz, kako bi mu omogućila azil u Južnoj Americi, dok je britanska policija saopštila da će on biti uhapšen ako izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: