Incident na nebu: Kineski "migovi" presreli američki avion

Vazuhoplovne snage SAD saopštile su da je par kineskih borbenih aviona izveo "neprofesionalno" presretanje osmatračkog aviona američkih snaga.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

09:03

Incident na nebu: Kineski
Thinkstock

Taj avion navodno služi za ispitivanje radijacije iznad Istočnog kineskog mora.

Do incidenta je došlo u sredu kada se par kineskih aviona SU-30 približio avionima WC-135 "Konstant feniks" koji je izvodio rutinsku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravom, saopštila je portparolka Pacifičkih vazduhoplovnih snaga Lori Hodž, prenosi danas AP.

Hodž je navela da je posada američkog aviona "okarakterisala presretanje kao neprofesionalno" i da će SAD o tom pitanju razgovarati sa Kinom putem "odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala".

Kina je proglasila identifikacionu zonu vazdušne odbrane nad velikim delom Istočnog kineskog mora 2013, a SAD su taj potez nazvale nelegitimnim i odbile su da tu zonu priznaju, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: