Austrija u problemu zbog Blajburga

Vlasti pokrajine Koruške suočeni su s rastućim brojem slučajeva kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, a tenzije rastu zbog komemoracije u Blajburgu.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

08:55

Austrija u problemu zbog Blajburga
Screenshot

Događanja u Blajburgu sve više opravdavaju kritike brojnih organizacija koje žele da se zabrani komemoracija koja se od 1951. održava na lokaciji Lojbaher feld. Podneta je prijava protiv dvojice Hrvata koji su pozdravljali nacističkim pozdravom, kao i jednog drugog njihovog zemljaka zbog kukastog krsta koji je imao istetoviranog na ruci.

Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora komemoraciji u Blajburgu okarakterisao je "najvećim skupom nacista u Evropi", navodeći da oni nose ustaške simbole. Ti simboli su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, gde zakon o zabrani sadrži samo nacistička obeležja.

Dokumentacioni arhiv smatra da bi ustaški simboli trebalo da se nađu u austrijskom zakonu, ali to odbijaju vlasti opštine Felklermarkt.

Vlasti ove opštine poručuju da komemoraciju ne mogu da spreče, jer se misa održava na privatnom posedu, koji su Hrvati otkupili od poljoprivrednika.

Šef Službe za zaštitu ustavnosti pokrajine Koruška Helmut Majer kaže da upućuje svake godine veći broj svojih službenika na komemoraciju i da nalažu učesnicima da sklone ustaške simbole. Međutim, i ove godine brojne slike su dospele u javnost na kojima se vidi da su učesnici komemoracije nosili ustaške simbole, kao što to čine svake godine.

Zanimljiv podatak je i da je na GTI skupu u Veldenu došlo do neonacističkog ispada. Jedan muškarac odeven u braon uniformu otpozdravio je prisutne hitlerovskim pozdravom, a na Fejsbuku je ispod slike stajalo "Adolf se vratio - odlično", kao i da je autobus sa kojeg pozdravlja "specijalni autobus za Dahau".

Majer kaže da nadležne vlasti trenutno pokušavaju da utvrde identitet lica koje je pozdravilo nacističkim pozdravom ali i koji su napisali neonacističke poruke na socijalnim mrežama.

Do sada takav slučaj nije zabeležen na GTI skupu, jer neonacisti nisu koristili ovaj događaj za širenje svojih ideja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: