"I dalje ne znamo imena, manipuliše se brojem žrtava"

Postoje duhovi iz prošlosti, u novinama se govori o ratu, a da bi se govorilo o budućnosti, potrebno je razjasniti neke stvari iz prošlosti.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

17:23

O tome je u Kažiprstu govorio Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji je jedan od nosilaca peticije za osnivanje REKOM-a,

U više gradova regiona vodi se kampanja prikupljanja podrške za osnivanje REKOM-a - regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1991. do kraja 2001. godine.

"Mi i dalje ne znamo imena i prezimena žrtava i njihov tačan broj. Onda imamo manipulaciju brojem žrtava, nedostatak spiska omogućava te manipulacije. Sve što imamo su nepotpuni podaci i neophodno je da se svi državni resursi stave na raspolaganje", rekao je Đurić.

Dodaje da se REKOM ne bavi odgovornošću.

"To nije posao REKOM-a, to je posao sudova, odgovornost REKOM-a je pre svega na oda počast žrtvama. Mi tražimo političku podršku, ova tema se mora staviti na sto na samitu u Trstu", dodao je on.

Đurić kaže da je ovo pitanje regionalni problem i da se kao takav mora i rešavati.

Peticiju je potpisalo oko 600.000 ljudi od 2011. godine.

Peticija se može potpisati na više mesta u Beogradu, kao i online, na sajtu REKOM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: