Raste podrška Makronovoj stranci

Podrška novoj stranci centra francuskog predsednika Emanuela Makrona raste uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu, pokazuje najnovije istraživanje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.05.2017.

09:07

Raste podrška Makronovoj stranci
Foto. Tanjug, arhiva

Makronova stranka "Republika u pokretu", zajedno sa saveznicima, mogla bi da osvoji najveć broj glasova u prvom krugu izbora za francusku Nacionalnu skupštinu 11. juna, rezultati su istraživanje javnog mnijenja Haris Interaktiv.

Za Makronovu stranku planira da glasa 32 odsto od 4.600 ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja.

To je tri odsto više nego u sličnom istraživanju javnog mnjenja sprovedenom 11. maja i šest odsto više nego u anketi sprovedenoj 7. maja, na dan kada je Makron pobedio liderku ekstremne desnice Marin Le Pen u trci za francuskog predsednika.

Makron (39), koji je pobedio mimo tradicionalne političke podele na levicu i desnicu u francuskoj politici, poverio je ministarska mesta u svojoj vladi konzervativcima, socijalistima i političkim pridošlicama, postavivši kabinet bez presedana, svih boja, kako bi nadišao podele i dobio što širu podršku, preneo je Indeks.hr.

Po francuskom izbornom zakonu, ako niti jedan kandidat na izborima ne osvoji apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja za Nacionalnu skupštinu, vodeći kandidati ulaze u drugi krug koji ce se održati 18. juna.

Ispitivanje Harisa ne daje nikakva predviđanja šta će se dogoditi tada i koliko bi mesta u parlamentu mogla da osvoji koja stranka. No, rezultati ispitivanja ojačali su šanse da bi Makron mogao računati na parlamentarnu podršku svojim reformama, koje uključuju rezanje korporativnih poreza, reforme tržišta rada i investicioni plan težak 50 milijardi evra uz uštede u javnoj potrošnji.

Po Harisovoj anketi podrška republikancima i stranci krajnje desnice Nacionalnom frontu iznosi po 19 odsto, a obe dobijaju po jedan odsto manje nego 11. maja. Podrška krajnjoj levici porasla je za jedan odsto i iznosi 15 procenatao, a Socijalističkoj stranci pala je za jedan odsto i iznosi 6 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: