Vučić: Bilo bi ponižavajuće da pregovaramo sa Haradinajem

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da bi bilo ponižavajuće i poražavajuće za EU da Ramuš Haradinaj bude u sastavu delegacije Prištine na dijalogu u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.05.2017.

13:30

Vučić: Bilo bi ponižavajuće da pregovaramo sa Haradinajem
Tanjug

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao "da ćemo i mi videti ko će biti u delegaciji, jer mi određujemo ko će biti u našoj delegaciji". "Ne može samo da se nama nešto ne sviđa, može i njima i tu može biti iznenađenja", dodao je Vučić.

Kako je rekao, neko bi možda time da Beograd isprovocira na neku reakciju "pa da budemo krivi za dalji tok razgovora", ali je i poručio da se mi nikada ne mešamo u to koga će druga strana da izabere u bilo kakvim pregovorima.

"Mislim da bi bilo krajnje poražavajuće i ponižavajuće i za nas i EU da neko ko je tako teške zločine učinio učestvuje u pregovorima", rekao je premijer Srbije i dodao da veruje da EU to neče dozvoliti.

Kako je rekao, za Haradinaja Tužilaštvo Srbije ima dokaze za zločine koje je počinio, podsetivši da je Srbija razgovarala i s nekim drugima, za koje "ne kaže da su bolji", ali da za Haradinaja "imamo nepobitne dokaze da je te zločine i lično počinio".

"Mi bismo razgovorima s takvim zločincem pogazili i naše tužilaštvo, i pravosuđe, i žrtve Haradinaja", rekao je Vučić, ali i dodao da ostaje da se vidi šta će biti u Prištini.

Kako je rekao, u Prištini pred izbore su dve struje, jedna je linija OVK i jedna "direktno američka varijanta sa Pacolijem" i tu je za sada odnos 42 na prema 38. "A mi treba da gledamo sebe", dodao je.

Kao primer šta se sve radi, Vučić je pomenuo i "non pejper" koji Priština deli zemljama članicama EU i drugima u kojem Srbiju tuži da održava vojne vežbe. Vučić je upitao: "Da li misle i da nam zabrane da pokažemo svoju vojsku i svoje naoružanje na Dan pobede u svojoj zemlji?"

"Ne znam više ni o čemu se tu radi - kao da je ovo 'tvajlajt zona' - zona zumraka", rekao je Vučić, koji je podsetio da je i prilikom odlaska u Brisel s predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao da mu se čini da se sve promenilo i da iz Prištine više ništa ne pitaju EU, već da primaju naloge i očekuju pomoć od nekog drugog.

Na sve to, zaključio je, već šest meseci suštinski nema nikakvih razgovora u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: