"Nisam najbolje razumela bes Beograda prema Parizu"

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro kaže za N1 da nije najbolje razumela bes Beograda koji je upućen Parizu posle oslobađanja Ramuša Haradinaja.

Izvor: N1

Četvrtak, 18.05.2017.

10:36

Tanjug

Ona je istakla da razume razočaranje srpskog pravosuđa i građana, ali i da je francusko pravosuđe nezavisno i da vlada ne može da utiče na sudove.

“Što se tiče vlade i državnih organa, mi smo kao i uvek predani saradnji sa Srbijom. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti normalnim ritmom što je pre moguće, mi smo za to raspoloženi", rekla je Kristin Moro.

Govoreći o odluci srpskih vlasti da državni zvaničnici tri meseca ne putuju u Francusku, ambasadorka Moro kaže da će Francuska nastaviti da ih poziva na razne manifestacije i podseća da je srpski ambasador u Francuskoj prisustvovao prijemu u Parizu na inauguraciji predsednika Emanuela Makrona.

Odgovarajući na pitanje o utisku da je u regionu trenutno mnogo međusobnog prepucavanja, Krisitn Moro kaže da je potrebno izbegavati gubljenje vremena kako bi se izbegle stagnacije.

"Danas je još bitnije pitanje upravljanje vremenom. Stvari se brzo menjaju, menja se čitava paradigma u raznim domenima, svet evoluira i ne možemo da čekamo one koji gube vreme", rekla je Kristin Moro.

Ona ne vidi problem u tome što Srbija želi da ima najbolje odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama van EU.

"I mi razvijamo odnose sa Kinom, azijskim zemljama i drugima. Za mene je Srbija evropska zemlja pa je prirodno da bude deo te kulturne celine kojoj pripada. EU nije isključivo ekonomska celina pa se ne može praviti egzaktna paralela i ne možemo odnose sa EU stavljati u isti plan sa odnosima sa drugim delovima sveta", kaže ona.

S tim u vezi Krisitn Moro ipak dodaje da se od Srbije očekuje da se pridržava spoljnopolitičkih stavove EU i da o tome treba razmisliti vremenom i deliti procene EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: