Sputnjik: Čak pet srpskih lista na kosovskim izborima

Na izborima na Kosovu i Metohiji najverovatnije će učestvovati čak pet srpskih stranaka ili grupacija, piše Sputnjik. Za kampanju skoro po milion evra.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 17.05.2017.

07:08

Sputnjik: Čak pet srpskih lista na kosovskim izborima
Foto: B92

Taj medij podseća da rok za predaju lista i pojedinaca za učešće na izborima ističe u petak, 19. maja, a svi koji su nameravali da učestvuju na ovim izborima imali su manje od deset dana da prikupe 1.000 potpisa i 2.000 evra za depozit.

Sputnjik dodaje da nikad više nije bilo novca za one koji budu učestvovali na izborima jer će iz budžeta Kosova za potrebe kampanje svi učesnici dobiti gotovo po milion evra za kampanju, tačnije — 942.573 evra. To je,a kak se ističe, do sada najveća suma koja je izdvojena za izbore na Kosovu.

Prema podacima Centralne izborne Komisije zasad su sigurne dve srpske liste: Partija kosovskih Srba (PKS) koju je registrovao Aleksandar Jablanović i partija "Građanska inicijativa Srpska lista" (GISL), koju predvodi Slavko Simić. Nezvanično, Sputnjiku je rečeno da je u igri još pet do šest srpskih stranaka i grupacija koje bi mogle da se pojave kao predstavnici Srba na ovim izborima.

Upravo zbog ovako velikog nejedinstva, članovi Srpskog nacionalnog foruma na čelu sa Momčilom Trajkovićem (SNF) zamolili su predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da bude pokrovitelj okruglog stola na temu "Srbi na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima — sloga ili razdor", ističući da će na predstojećim izborima srpski korpus biti u poziciji da se opredeljuje između tri ili četiri liste.

"SNF smatra da bi jedna zajednička debata svih relevantnih političkih subjekata, a naročito stranaka i koalicija koje se pripremaju za predstojeće izbore, bila neophodna kako bi se predupredile eventualne tenzije, razdori, i srpski korpus pripremio da iz predstojećih izbora izvuče najviše što može", navodi se u ovom saopštenju.

Ono na šta upozorava Stefan Filipović, politikolog sa Kosova i Metohije, jeste upravo činjenica da bi izlazak Srba u više kolona na izbore na Kosovu bio više nego loš.

Moguć "dil" Srba i Albanaca zbog vlasti

Foto: Thinkstock
"Za srpsku zajednicu bi bilo najbolje da ima jedinstven front koji bi imao zajednički stav, nastup u Skupštini Kosova. Političke okolnosti su takve, a Srbi na Kosovu su svedeni na nezavidan broj, te bi u tom smislu bilo i te kako potrebno jedinstvo. Ova razuđenost političkih subjekata ni na koji način ne ide u prilog srpskog naroda na Kosovu. Kada govorim o jedinstvenom nastupu, on može da bude i posle održanih izbora u koalicionoj fazi. Nabolje bi bilo kada bi svi političari na Kosovu mogli da sednu za sto i da zajednički deluju prema institucijama u Prištini za interese i prava srpskog naroda", navodi Filipović.

On kaže da se pribojava da bi pojedine srpske strane mogle da naprave "dil" sa nekim marginalnim albanskim strankama, samo da bi bile deo vlasti, što bi, kako kaže Filipović, bilo više nego pogubno za srpsku političku scenu na Kosovu i Metohiji.

Filipović dodaje da Srbi, i da izađu sa više lista na izbore, neće dobiti više od deset zagarantovanih pozicija u Skupštini Kosova, ali bi dobili sastav koji bi bio tako diskutabilan da bi bilo teško voditi jedinstvenu politiku.

Pravo glasa na izborima ima oko 1,9 miliona građana, a prema zvaničnoj statistici, južna srpska pokrajina nema ni 1,8 miliona stanovnika, mada se na biračkim spiskovima pojavilo više od 615.000 glasača više od ukupnog broja stanovnika sa pravom glasa.

Žreb za redosled na glasačkom listiću biće održana 27. maja. Izborna kampanja zvanično će početi 31. maja i završava se 9. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: