Tužilac: Radimo svoj posao, ne obaziremo se na pritisak

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić poručio je da ni on, a ni njegove kolege u Tužilaštvu, ne reaguju na pritiske, već da rade svoj posao.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.05.2017.

21:17

Tužilac: Radimo svoj posao, ne obaziremo se na pritisak
Foto: Gettyimages

"Kolege zamenici koji rade u Tužilaštvu za organizovani kriminal su profesionalci koji imaju dugogodišnje iskustvo, mislim apsolutno sve najbolje o njima. Da se plaše ili da su podložni pritiscima, sigurno ne bi radili taj posao koji sada rade", rekao je Nenadić za RTS.

On je istakao da pritisci preko medija i pritisci javnosti imaju odjeka i u Tužilaštvu, ali da se zaposleni na njih ne osvrću, nego rade svoj posao i predmete vode do kraja.

"Javno mnjenje u svakom slučaju ima neku predstavu o samom krivičnom delu koje je izvršeno, tu predstavu javno mnjenje dobija i iz medija, dobija iz neformalnih razgovora, a mnoge od tih stvari koje se neformalno prenose ili čak iznose i u medijima nisu tačne", ukazao je Nenadić.

Smatra da takvo iznošenje podataka u vezi sa pojedinim krivičnim postupcima stvara pogrešnu percepciju kod ljudi i da oni u nekim situacijama mogu da budu razočarani ako ne dođe do onog ishoda koji očekuju.

"Za tužioca i za sud je neophodno da u svakom pojedinačnom predmetu postoje dokazi da je neko lice, okrivljeni, izvršilo neko krivično delo. Ako tih dokaza nema, onda niko ne može da bude optužen, niti može da bude osuđen", poručuje Nenadić.

Ipak, napominje da shvata i javnost i medije, koji uvek žele da dobiju niz informacija kako bi mogli da upoznaju svoje čitaoce ili gledaoce sa svim aktuelnim predmetima koji su u toku u svakom tužilaštvu ili sudu.

"Molim medije da budu veoma oprezni prilikom izveštavanja, jer čitajući novine po službenoj dužnosti svakog dana, nažalost ja vrlo često vidim neke stvari gde se pominje i Tužilaštvo za organizovani kriminal, pa se čak i pozivaju novinari na izvore iz Tužilaštva, a recimo, mi te predmete uopšte ne radimo", objašnjava Nenadić.

Na pitanje ima li kraja organizovanom kriminalu u Srbiji, Nenadić odgovara da nije prorok, ali da nikada ne treba prestati sa borbom protiv kriminala.

"Nisam prorok i ne mogu da vidim da li postoji kraj mafije, međutim, smatram da organizovani kriminal više ne može da se posmatra samo sa aspekta više lica koja se udružuju za izvršenje krivičnih dela u smislu zakona", naveo je on.

Nažalost, konstatovao je on, organizovani kriminal je pojava, to je bavljenje kriminalom, a samo se izvršioci menjaju.

"Naravno da kraja organizovanom kriminalu nema, ali nikada ne treba da bude kraja ni našoj borbi protiv organizovanog kriminala", zaključio je Nenadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: