Ana Brnabić dobitnica nagrade "Duga"

Ministarka Ana Brnabić dobitnica je nagrade "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba.

Izvor: Beta

Sreda, 17.05.2017.

13:44

Ana Brnabić dobitnica nagrade
Foto: Tanjug, arhiva

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, "prva autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice".

Nagradu pod nazivom "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

U užem izboru za nagradu bili su, osim Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac. Peta nominovana dramaturškinja Olga Dimitrijević je zahvalila na nominaciji i naknadno zatražila da bude izuzeta pri donošenju odluke o dobitniku nagrade.

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srđan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Na svečanosti ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava od suštinskog značaj za zaštitu prava homoseksualaca.

"I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stejt departmenta, pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju", rekao je Skot.

Proglašenju dobitnika nagrade prisustvovali su i ambasadori Velike Britanije i Francuske u Srbiji, Denis Kif i Kristin Moro, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se u više od 120 zemalja, a niz manifestacija biće organizovan i u gradovima Srbije.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maj ustanovljen je da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

Na taj dan 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: