DW: Brbljivi Tramp – sumnjiv i prijateljima i protivnicima

Da li je Donald Tramp previše rekao? Ako se ispostavi da je zaista Rusima preneo tajne informacije, onda je poverenje u njega još više poljuljano.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

17:48

DW: Brbljivi Tramp – sumnjiv i prijateljima i protivnicima
Getty Images

Takva situacija je na visokom – na međunarodnom nivou, smatra Miodrag Šorić, dopisnik Dojče velea iz Vašingtona.

“Još uvek nisu poznate sve činjenice i suviše je rano reći da je Donald Tramp baš predstavnicima ruske vlade preneo poverljive informacije. No, već sama diskusija o tome veoma škodi američkom predsedniku. Jer, ne nestaje sumnja da on prikriveno sarađuje s Kremljom: najpre u predizbornoj kampanji, a sada i u Beloj kući”, navodi Šorić.

To će Trampu otežati nalaženje naslednika za nedavno smenjenog direktor FBI Džemsa Komija.

“Tramp je sada postao još sumnjiviji – i prijateljima i protivnicima u Kongresu. A i Senat bi trebalo da potvrdi novog direktora FBI kojeg Tramp tek treba da imenuje”, dodaje Šorić.

Raste nepoverenje u Trampa

Osim toga, saveznici Amerike mogli bi da se uzdrže od davanja obaveštajnih podataka Vašingtonu.

“Ko zna šta sve ovaj predsednik može da izbrblja? Širenje obaveštajnih informacija može značajno da ugrozi bezbednost Amerike. I to stvara nepoverenje među saveznicima. S obzirom na sve to, Trampovi savetnici i štab vlade požurili su da odbace sve optužbe – za sada bez uspeha. Sve više Amerikanaca veruje da je on u stanju da uradi skoro sve – ovaj 70-godišnji predsednik koji se ponaša kao dete, ovaj čovek koji nije u stanju da se kontroliše i koji je više puta bio žrtva sopstvene sujete”, ističe

Sve veći rizik za bezbednost

Čak i ako su sumnje neosnovane, ovo nam govori da Amerikanci i saveznici smatraju da je ovaj predsednik u stanju da neprijatelju prenese poverljive informacije, samo da bi privukao pažnju, da bi se pravio važan.

“Trampove greške bude u Kongresu najgore slutnje. Demokrate ovog predsednika smatraju za bezbednosni rizik. Republikanci se sve tiše protive, ali se pitaju: šta da se radi? Svrgavanje s funkcije pravnim instrumentima moglo bi da potraje, a trenutno je nemoguće predvideti rezultat tog procesa. Zato republikanci ostaju u stanju šoka i ne mrdaju. Do sledećeg skandala. A sa ovim predsednikom, na to neće morati dugo da se čeka”, zaključio je Šorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: