Srbi povratnici: Ako ne ostanemo, imanja prepisujemo SPC

Predstavnici 13 srpskih porodica koje su raseljene sa Kosova 1999. godine vratili su se krajem marta na Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92, Željko Tvrdišiæ

Utorak, 16.05.2017.

16:27

Srbi povratnici: Ako ne ostanemo, imanja prepisujemo SPC
Foto: B92

Svi zajedno u jednom objektu u selu Ljubožda čekaju početak gradnje kuća. Neki od njih kažu da nisu spremni da prodaju imanja i da ako ne budu mogli da ostanu, da će vlasništvo nad zemljom preneti na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Sa Kosova je 1999. godine proterano više od 200.000 Srba. Među njima je bio i Zlatko Radičević. On se, pre mesec i po dana iz Paraćina vratio na Kosovo u selo Ljubožda kod Istoka. Zatekli smo ga kako pokušava da raščisti oskrnavljeno seosko groblje. Raniji pokušaji da se Srbi vrate u ovo selo nisu bili uspešni.

“Sve je to bilo jalovo, obećanja i tako dalje i na tome se završavalo, dolazili smo maltene kao turisti, dođemo, vidimo pa se vratimo, dok nismo jednog dana rešili da krenemo samoinicijativno, skupili smo rančeve, vreće za spavanje… Čekamo sada da se obnove naše kuće”, rekao je Radičević za B92.

Na obnovu kuća, pored Radičevića, čeka još njih dvanaestoro. Svi su trenutno smešteni u jednoj kući. Najpozvaniji da kažu do kada će čekati krov nad glavom su u kosovskom Ministarstvu za povratak i zajednice.

“Kao što znate, posle odluke povratnika da se vrate u selo Ljubožda Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Dalibor Jevtić su urgentno reagovali i jedna kuća je renovirana da bi oni imali gde da se smeste. A što se tiče ostalih kuća postoji više mogućnosti i u zavisnosti od procedura koje će biti sprovedene u naredne dve nedelje, verovatno će se početi sa izgradnjom u narednih mesec dana. Nakon toga očekujemo da će kuće biti završene u narednih mesec do dva i da će povratnici početkom jeseni moći da se usele u nove objekte“, izjavio je Igor Savić, šef kabineta ministra za povratak.

Nameri Srba da se vrate protive se neki od Albanaca. Nedavno su protestovali. Povratnici istrajni. Kažu - nema straha.

“Ne, baš ne, bile su i demonstracije tu i baš nismo se plašili jer nismo ništa krivi. Mi nismo krivi uopšte, nikome ništa nismo uradili i nema potrebe da se plašimo”, kaže za B92 Dragoslava Nikolić.

Pitoma srpska imanja u ovom metohijskom selu primamljiva su kupcima.

“Ima ponuda, zvali su često, ali mi nemamo nameru da prodamo. Razgovarao sam sa braćom koji su saglasni da ako nikako ne možemo da opstanemo ovde, da bi svoja imanja prepisali u vlasništvo crkve”, kaže Žarko Zarić.

U selo Ljubožda kod Istoka na Kosovu 27. marta vratili su se predstavnici 13 srpskih porodica koje su iz ovog sela proterani pre skoro 18 godina i koji zajednički u jednom objektu čekaju obnovu i izgradnju svojih domova.

U selu Ljubožda do dolaska Kfora i UNMIK-a na Kosovo i Metohiju 1999. godine živelo je oko 40 srpskih porodica koje su se nakon toga iselile u centralnu Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: