Hag ne pušta Mladića; Moskva: Srbin ne može? Zbunjujuće

Zvanična Moskva je saopštila da je odbijanje Haškog tribunala da privremeno pusti na slobodu Ratka Mladića zbog lečenja u Rusiji izaziva zbunjenost.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.05.2017.

22:23

Hag ne pušta Mladića; Moskva: Srbin ne može? Zbunjujuće
screenshot

"Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za hašku pravdu. Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga. Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost", saopštilo je Ministarstvo, prenosi Tas.

Haški tribunal odbio je u petak da Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruske vlade nije uveren da će se vratiti, i jer smatra da on ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Tim povodom, kako se navodi u podnesku tribunala, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je ukazalo da u slučaju odobrenja privremenog puštanja na slobodu, ono ne može da počne pre nego što Mladić bude prebačen u Rusiju, a bilo bi okončano njegovim vraćanjem u Tribunal u Hagu.

Tužilaštvo Haškog tribunala uspotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu je, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušeno, dok u pritvoru tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.

Sudsko veće sudije Alfonsa Orijea, koje do kraja godine treba da mu izrekne prvostepenu presudu, smatra da Mladić nije ispunio uslove za puštanje na slobodu i nije uvereno da će se vratiti u Tribunal. Takođe smatra da u pritvorskoj jedinici ima adekvatan medicinski tretman.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: