Ispuštaju fekalije direktno u katakombe Petrovaradina FOTO

Iz pojedinih lokala na Petrovaradinskoj tvrđavi u katakombe su direktno sprovedene kanalizacione cevi, navode aktivisti "Urbane gerile ratnika iz podzemlja".

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

16:02

Ispuštaju fekalije direktno u katakombe Petrovaradina FOTO
Foto: Thinkstock

Kako navode, tako se fekalije direktno izlivaju u podzemlje fortifikacije.

Aktivisti UGRIP-a za 021.rs kažu da za sada neće javno izneti podatke o kojim prostorima je tačno reč, već da su fotografije izliva objavili na internetu kao upozorenje ovim neodgovornim ljudima i institucijama da prekinu ovu sramnu praksu.

Dodaju da ukoliko te osobe to ne isprave, o svemu će obavestiti nadležne inspekcije i službe i javno saopštiti identitet počinilaca.

Aktivisti za novodaski portal podsećaju da zakoni Srbije ne dozvoljavaju ovakvo ispuštanje fekalija i da svi moraju biti prikačeni na kanalizaciju ili imati septičku jamu, a da je još skandaloznije što se ovo dešava u spomeniku kulture od neprocenjivog značaja.

"Na prvoj fotografiji su dve kanalizacione cevi koje se nalaze kod izlaza iz trećeg u četvrti ‘Kraljevski položaj’ koji vodi ka Trandžamentu i Dunavu. U pitanju je atelje čuvenog novosadskog umetnika i dve umetnice. Neću ih ovim putem imenovati, jer im dajemo šansu da ne dožive linč građana te apelujemo na njih da isprave nanetu štetu", kaže za 021.rs jedan od aktivista Leon Šurbanović. Druga fotografija je, kako navodi, napravljena nedaleko odatle, takođe u trećem položaju kontraminskog sistema Petrovradinske tvrđave.

"Na slici se vidi kako i dan danas jedna gradska institucija zajedno sa lokalnim klubovima, stanovima i kućama izbacuje fekalne vode u prislušnu i kontraminsku galeriju koja bi trebalo da služi kao muzej, a ne kao septička jama", navodi Šurbanović.

Aktivisti UGRIP-a se već nekoliko godina trude da mapiraju podzemlje Tvrđave, a nedavno su očistili katakombe od smeća, piše novosadski portal.

Kako navode, ispuštanje fekalija u podzemlje tvrđave je uvek bio problem, jer ne samo da se time zagađuje prostor, nego se ispušta voda u prolaze, što vremenom dovodi do njihovog urušavanja.

Grad je pre više od deset godina radio na izgradnji instalacionog tunela za kanalizaciju, ali kako se može videti na fotografijama, deo od oko stotinu umetnika koji koriste ateljee, kao i ostali korisnici drugih prostora na Tvrđavi i dalje ispuštaju fekalije u podzemlje Tvrđave, navodi 021.rs

Na mestu prethodne srednjovekovne tvrđave sadašnju tvrđavu izgradila je Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine. zbog stalne opasnost iod Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: