Novi francuski premijer piše krimiće, boksuje i imitira

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je za novog premijera te zemlje Eduara Filipa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.05.2017.

18:02

Novi francuski premijer piše krimiće, boksuje i imitira
Foto: Tanjug, AP

AFP predstavljajući ga navodi da on ima dosta zajedničkog sa Makronom - sličnih su godina, politika i interesa, obojica su kratko radili u privatnom sektoru i obojica imaju iste mentore koji su ih uveli u politički život.

Filip, 47-godišnji javnosti malo poznati gradonačelnik Avra iz stranke desnog centra Republikanci, poput 39-godišnjeg Makrona potiče iz francuske provincije i, kao i novi šef Jelisejske palate, završio je elitne škole.

Za razliku od Makrona koji je diplomirao na pariskom Institutu političkih nauka (Sciences Po), novi francuski premijer je diplomac Nacionalne škole administracije (ENA).

Nakon studija, obojica su se zaposlila u državnoj službi, a potom ušli u politiku, sa kratkom epizodom u privatnom sektoru, s tim što je, za razliku od Makrona koji je bio investicioni bankar, Filip radio u advokatskoj kancelariji i potom bio lobista koji je zastupao interese državne grupacije za proizvodnju nuklearne energije "Areva".

I Filip i Makron među ljude koji su uticali na njihove karijere ubrajaju dobro povezanog političkog savetnika i pisca Žaka Atalija i pokojnog premijera, socijalistu Mišela Rokara.

AFP ipak naglašava da se Makron izjašnjava kao neko ko je naklonjen levici, dok je bradati Filip kao mlad prebegao iz Socijalističke partije kod Republikanaca i uspinjao se ka vrhu kroz unutrašnje strukture ove konzervativne stranke.

Filip, sada bliski saveznik bivšeg premijera iz desnog centra Alena Žipea, gradonačelnik je Avra od 2010, a dve godine kasnije prvi put je izabran za poslanika francuskog parlamenta.

Govori nemački i otac je troje dece, a u slobodno vreme piše kriminalističke romane i amaterski se bavi boksom.

Oni koji ga poznaju za AFP kažu da je istovremeno i sportski tip i intelektualac, ali da ga smatraju i arogantnom osobom.

"Inteligentan, živahan i ponekad pomalo lud", rekao je agenciji neimenovani insajder iz Republikanaca koji je radio sa Filipom i dodao da novi premijer ume da bude "grub" prema kolegama.

U knjizi novinara Gaela Čakalofa, koja je prošle godine izašla o bivšem premijeru Žipeu, Filip je opisan kao neko ko pokazuje "aroganciju, preteranu samouverenost i bezgranične ambicije".

Filip u društvu prijatelja voli da imitira bivše francuske predsednike Valerija Žiskar d'Estena, Žaka Širaka i Nikolu Sarkozija, a posebno je zainteresovan za život nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: