Vulin: Ne može i Blajburg i Jasenovac, HR da se opredeli

Hrvatska će morati da se opredeli da li neguje vrednosti Blajburga i streljanih ustaša ili vrednosti pobijene jasenovačke dece i ustaških žrtava.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.05.2017.

16:57

Vulin: Ne može i Blajburg i Jasenovac, HR da se opredeli
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

To je poručio ministar za rad Aleksandar Vulin i dodao da će on nastaviti da govori istinu o tome.

"Ako za to treba da platim cenu, spreman sam", poručio je ministar komentarišući izjavu predsednika Udruženja hrvatskih branitelja Mladena Pavkovića da srpskog ministra treba proglasiti personom non grata zbog izjava o komemoraciji u Blajburgu.

Pavković je, inače, pozvao hrvatski državni vrh da reaguje zbog zabrane održavanja koncerta Marka Perkovića Tompsona u jednom austrijskom gradu.

"Priznajem da sam govorio o Blajburgu i da sam protestovao i u Austriji po pitanju Tompsonovog koncerta i iskreno se nadam da sam bar malo doprineo da koncert jednog ustaše bude zabranjen i nadam se da niko nikada više neće čuti ustašu kako peva 'Čavoglavu' i druge pesme u kojima se slavi ubistvo bezbrojnih srpskih civila, ljudskih bića", rekao je Vulin.

Ponovio je da je Blajburg "najveće okupljalište fašista u Evropi i da tu istinu ništa ne može da promeni", primetivši da je posebno žalosno i opasno što se najveće okupljalište fašista u Evropi provodi pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora, zvanične države.

"Tu istinu, nažalost, nikakva braniteljska mržnja prema meni neće moći da promeni", rekao je Vulin.

Dodao je da se nada da će Evropa jednom imati hrabrosti da kaže da je nedopustivo da jedna članica EU može otvoreno da podržava fašizam.

"A Hrvatska će morati da se opredeli da li neguje vrednosti Blajburga i streljanih ustaša ili će negovati vrednosti pobijene jasenovačke dece i ustaških žrtava. Ne može i jedno i drugo", rekao je Vulin.

Kako je primetio, ne može ista država da donese venac i u Blajburg streljanom ustaši i da kaže da on zaslužuje poštovanje i sećanje i da ista ta država odnese venac zaklanom jasenovačkom detetu i da kaže da i ono zaslužuje sećanje i poštovanje.

Hrvatska će morati da se opredeli koje vrednosti zastupa, a on će, rekao je Vulin, nastaviti da govori istinu, da se suprotstavlja fašizmu i da upozorava Evropu da se ustaštvo u Hrvatskoj budi.

"A ako se bude probudilo do kraja, to će dovesti do zla i nesreće i prepoznaće ga na ulicama svojih gradova, jer zlo neće stati u Hrvatskoj i neće se nahraniti Srbima. Ja ću nastaviti da upozoravam da se fašizam budi, ako za to treba da platim cenu, ja sam spreman", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: