Oland predaje Makronu nuklearne kodove i državne tajne

Emanuel Makron će biti inaugurisan za najmlađeg predsednika Francuske ikada, a od dosadašnjeg predsednika dobiće nuklearne kodove i biće upućen u državne tajne.

Izvor: B92

Nedelja, 14.05.2017.

09:59

Oland predaje Makronu nuklearne kodove i državne tajne
Foto: Tanjug/AP

Makron, 39-godišnji centrista koji je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, preuzeće dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, a ceremonija će početi u 10h.

Oland je obećao da će primopredaja dužnosti proteći "jednostavno, jasno i prijateljski", prenose francuski mediji.

"Ja na predajem vlast političkom protivniku, ovo je daleko jednostavnije", rekao je dosadašnji predsednik, koji je Makrona iz sveta bankarskog invesitranja doveo na mesto svog savetnika, a potom i ministra ekonomije.

Povodom primopredaje predsedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

Prema protokolu koji je primenjivan i kada su francuski kraljevi jedan drugom predavali vlast, novoizabranog predsednika će najpre primiti vojni komandant Palate, koji će ga pozvati da pozdravi trupe republičke garde, nakog čega će ga dočekati Oland.

Dosadašnji i novi predsednik će potom od 20 do 30 minuta nasamo razgovarati - pretežno o glavnim tekućim pitanjima, eventualnim pregovorima radi oslobađanja talaca ili o strateškim ugovorima, ili pak o pripremi značajnih međunarodnih susreta, a tada će razmeniti i - nuklearne kodove, prenosi "Figaro".

Makron već poznaje Jelisejsku palatu, jer je tu nekada bio pomoćnik generalnog sekretara Olanda, ali će sada otkriti i tajne prostorije kao što je sala "Jupiter" - bunker izgrađen 1940. u podzemnim delovima Palate gde se nalazi komandna sala i sistem za aktiviranje snaga za nuklearno odvraćanje.

Prema rečima bivšeg šefa protokola Pola Pudada, novi predsednik potom ispraća svog prethodnika i ostaje na ulazu Palate dok on ne ode.

Potom počinje ceremonija inauguracije, u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus će proglasiti rezultate i Makron će zvanično stupiti na funkciju predsednika.

Novi predsednik će potom primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će ođeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti parisku skupštinu.

Novi premijer Francuske biće imenovan u ponedeljak, a zemlja će dobiti novu vladu u utorak, rekao je Rojtersu neimenovani izvor blizak novoizabranom predsedniku Emanuelu Makronu.

Makron je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: