"RUS bi da pojača mahinacije - plan za PG, izolacija KiM"

Zvaničnici SAD i NATO nisu isključili mogućnost daljeg navodnog uplitanje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Beta

Petak, 12.05.2017.

19:45

Foto: Tanjug

Oni su međutim ukazali da je jedan od ključeva za stabilnost regiona rad svake države pojedinačno na "nepopularnim i neophodnim reformama", koje su "iznad interesa partijske politike".

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji je sa međunarodnog skupa 2BS (To Be Secure) u Budvi poručio da se politika SAD prema regionu ne dovodi u pitanje, kao ni politika otvorenih vrata NATO.

On se osvrnuo i na ulogu Rusije u regionu i ukazao da "pristupanje NATO pojačava konzistentnost politike prema Zapadnom Balkanu, ali da otkriva odlučnost Rusije i njenih saveznika da pojačaju svoje mahinacije da podriju napredak Balkana u pridruživanju NATO i EU".

Hojt Ji je u tom smislu naveo "drski plan za Podgoricu" (navodna zavera Rusije da spreči članstvo Crne Gore u NATO), "podršku pokretima u Bosni, aktivne napore da se izoluje Kosovo".

Američki zvaničnik je, međutim, rekao da je regionu neophodna promena koja bi dovela do "snažnog liderstva, poštovanja prava, pridržavanja demokratskim normama".

"Lideri moraju imati političku hrabrost da izvedu nepopularne, ali neophodne reforme, u interesu svojih građana, i te interese treba staviti ispred interesa partijske politike", zaključio je Ji.

Zamenik pomoćnika generealnog sekretera NATO-a Džejms Apatrej kazao je da uticaj Moskve na ovaj region varira, ali da se ne sme zanemariti ono što je bilo u Crnoj Gori.

"Skorašnji incidenti ukazuju na to koliko je zaista Rusija spremna daleko da ide i to izaziva bojaznost. Jedna je stvar koristiti propagandu, a druga koristiti nasilje, tako da svi moramo držati oči otvorene", kazao je Apatrej.

Forum se nastavlja sutra obraćanjem predsednika iz država regiona, iz Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, iz Slovenije Boruta Pahora i iz Crne Gore Filipa Vujanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: